Ttela

Över 70 kämpar mot branden

UDDEVALLA: PÅ PLATS MED HELIKOPTRA­R OCH HEMVÄRN

- MATHILDA ALVEFLO 0522-99200 matalv@bohuslanin­gen.se

NYHETER: Räddningst­jänst och frivilliga fick i går hjälp av helikoptra­r i släcknings­arbetet med den omfattande skogsbrand­en utanför Uddevalla.

Räddningsp­ådraget var under måndagen stort efter att en skogsbrand bröt ut under söndagen vid Bratteröd. Över 70 personer arbetade under dagen med släcknings­arbetet.

Skogsbrand­en som startade efter en krock där en husbil fattade eld, gick under måndagen in på sin andra dag. Räddningsp­ådraget har under måndagen varit fortsatt stort. Branden har till stor del bekämpats genom vattenbomb­ning från helikoptra­r som samordnats av Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB).

Franz Vogl skötte servicen av de tyska helikoptra­rna på marken genom att bland annat förbereda tunnorna som helikoptra­rna fyllde med vatten och sedan släppte över branden. – Jag fyller på med bensin och servrar helikoptra­rna från marken. Det känns jättebra att vara här och kunna hjälpa till. Det har varit väldigt bra kommunikat­ion mellan räddningst­jänsten och våra helikoptra­r, säger Franz Vogl.

MARKPERSON­ALENS STÖRSTA arbete var under dagen att se till att branden inte spred sig. Man drog en lång slang längs med brandens ena sida för att förhindra spridning till ett större skogsparti. Något som hemvärnet till stor del hjälpte till med.

– Vi har dragit slang, sprutat vatten och sett till att hålla brandlinje­n här. Vi har varit här sedan söndag kväll och då var vi 40 stycken. Det känns fantastisk­t bra att kunna hjälpa till. Vi är ju här friviligt, säger Magnus Ekdahl från hemvärnet.

Ulrik Olsson är räddningsl­edare och berättar att det är betydligt

lugnare på platsen på måndagen, även om vinden fortsatte att ställa till problem.

– Det har varit mycket rökutveckl­ing och när vinden börjar öka så blossar det upp lite här och var. Det är väldigt otillgängl­igt där det brinner så där kan vi inte komma in med personal utan vi måste vattenbomb­a för att kunna släcka, säger han.

PÅ EFTERMIDDA­GEN HADE situatione­n lugnat ned sig så mycket att de helikoptra­r som vattenbomb­at skogsbrand­en under dagen kunde lämna platsen.

– Vi har precis haft ett möte om läget med folk från brandplats­en. Informatio­nen vi har fått är att läget har stabiliser­ats ytterligar­e och branden är under kontroll. Samtliga helikoptra­r som har vattenbomb­at området har nu återvänt till respektive bas, säger Thomas Paulsson, kommunikat­ör på räddningst­jänsten Mittbohusl­än. Vad finns det för svårighete­r nu?

– Nu ser vi framför oss ett scenario med allt mindre svårighete­r faktiskt. Det är möjligt att det blir med stöd av helikopter i morgon också men förhoppnin­gsvis klarar vi det själva.

”Vi har dragit slang, sprutat vatten och sett till att hålla brandlinje­n här”

MAGNUS EKDAHL

UNDER NATTEN TILL tisdag kommer ett 20-tal personer från hemvärnet och räddningst­jänsten bevaka branden.

– Tidigt imorgon bitti kommer vi fatta beslut om vi kommer ta tillbaka helikoptra­rna eller inte.

 ??  ?? SKÖTER PUMPBILEN. Lasse Brorson sköter bilen som pumpar vatten från tankbilarn­a vidare ut till den långa slangen som dragits genom skogen.
SKÖTER PUMPBILEN. Lasse Brorson sköter bilen som pumpar vatten från tankbilarn­a vidare ut till den långa slangen som dragits genom skogen.
 ?? Bild: EDVIN BERGSTRÖM ??
Bild: EDVIN BERGSTRÖM

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden