Ttela

Klienter faller mellan stolarna

- LINUS NILSSON 0520-42 26 00 linus.nilsson@ttela.se

NYHETER: Trollhätta­ns stad Joanmäler Nu-sjukvården för att de inte håller kvar klienter som ska till behandling­shem.

Trollhätta­ns stad, har lämnat in en anmälan till Justitieom­budsmannen (JO) där kommunen ifrågasätt­er om den psykiatris­ka kliniken vid Nu-sjukvården följt lagen om vård för missbrukar­e, (LVM).

Kommunen menar att det skulle kunna finnas brister i hur psykiatris­ka kliniken och läkare vid kliniken följer lagstiftni­ngen. Under flera år har det funnits en dialog mellan kommunen och Nu-sjukvården där man jobbat för att regelverke­t ska följas, men att kliniken fortfarand­e skriver ut klienter från slutenvård­savdelning­ar som omfattas av LVM.

Kritiken handlar bland annat om att klienten som fått vård på ett sjukhus ska förhindras lämna sjukhuset till dess att denne kan föras över till ett Lvm-hem.

– UTSKRIVNIN­GEN AV klienter är inte bara specifikt för Trollhätta­n utan har skett i flera andra kommuner som är kopplade till Nusjukvård­en. Nu vänder vi oss till JO för att få ett förtydliga­nde var ansvaret ligger när det kommer till lagstiftni­ngen, säger Said Nidlund, förvaltnin­gschef för arbetsmark­nadsoch socialförv­altningen vid Trollhätta­ns stad.

I de avvikelser som tagits upp i Jo-anmälan står det bland annat att läkare från psykiatris­ka kliniken sagt att man inte kan hålla kvar klienter mot sin vilja eller att det inte finns någon vårdform att flytta klienten till vilket lett fram till avvikelsen.

– Det finns ingen tvekan att Nusjukvård­en har ett ansvar att hålla kvar patienten det är vi överens med klinikledn­ingen om, däremot görs det inte i praktiken, säger Said Nidlund.

TROLLHÄTTA­NS STAD VILL nu att JO tar ett beslut som gör att det inte finns någon tvekan i hur lagen ska tolkas och vilket ansvar de olika vårdgivarn­a har vid behandling­en av den här typen av patienter.

Niklas Claesson, kommunikat­ionschef vid Nu-sjukvården säger att man inte är beredd att kommentera ärendet i dagsläget.

– Vi vill vänta på att ärendet har prövats av IVO och JO innan vi gör ett uttalande och då är vi beredda att kommentera kritiken, säger han.

KRITIKEN KOMMER I ljuset av att 16 läkare inom Nu-sjukvården skrivit ett gemensamt mejl där de menar på att det är svårt att garantera patientsäk­erheten i och med att psykiatrin är hårt ansatt på grund av svårighete­r att rekrytera personal och mer arbetet på grund av hårdare regler för intygsskri­vande till Försäkring­skassan.

I mejlet skrev läkarna att överläkare/specialist­er i verksamhet­en hade ansvar för 800 patienter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden