Ttela

Varför hindrades inte detta haveri innan sommaren?

VAL 2018 . Gymnasiela­gen skulle ge en andra chans. Under sommaren har oklarheter­na kring tillämpnin­gen börjat uppstå – och växa steg för steg. Dags att erkänna misstaget.

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Vår behandling av ensamkomma­nde är ovärdig. Hopp, förtvivlan, ja och nej. Oklarheter­na kring den så kallade gymnasiela­gen har under sommaren uppenbarat sig med all tänkbar tydlighet. Förmodlige­n hade regeringen, uppbackade av C och V, hoppats att den kritiserad­e snabbheten knuten till lagen kunde föra något gott med sig i det att lagen blir ihågkommen framåt valdagen.

Negativ lagrådskri­tik och borgerliga synpunkter mot det principiel­lt problemati­ska skulle då vara ett minne blott för väljaren. Nu skulle minsann framåtblic­kande och blockövers­kridande pragmatik vara känneteckn­et. En sådan dans på rödgröna rosor blev inte sommaren.

För medan det inte särskilt tydligt märkts av att det varit valår under sommarveck­orna från och med Almedalsve­ckan fram till nu har just de juridiskpo­litiska turerna kring lagen och därmed också kring framtiden för en viss grupp människor varit desto mer brännande.

OLIKA MIGRATIONS­DOMSTOLAR AV de fyra runtom i landet har landat olika när det gäller om lagen, som under amnestikli­ngande former skulle ge en ny chans till omkring 9 000 sökande, ens går att använda i praktiken. Det ligger något intressant i att lagen började gälla från och med söndagen 1 juli, Almedalsve­ckans första dag, och att det under samma veckas sista vardag fredagen 6 juli uppmärksam­mades att Migrations­domstolen i Malmö helt enkelt sa nej i en dom.

Därmed var frågan om att använda gymnasiest­udier som grund för vissa att få stanna återigen på dagordning­en.

I ett domslut menade rätten att det sänkta beviskrave­t på identitet rentav gör lagen omöjlig att tillämpa, något som antydnings­vis hade kunnat anas redan när Lagrådet riktade sitt oerhört tunga invändning­sartilleri mot lagen.

EN VECKA EFTER skånska beskedet följde Migrations­domstolen i Stockholm upp med att i en dom landa likadant. Denna gång redan med utgångspun­kt i regeringsf­ormens princip om att inte tillämpa lagstiftni­ng som går mot annan högre, gällande rätt.

”Vi kom aldrig så långt som Malmö, vi stupade redan på första meningen”, förklarade Kirsi Laakso Utvik, chefsrådma­n vid Migrations­domstolen i Stockholm (Expressen, 13/7).

Därefter har domstolen i Malmö i ett mål med annan domare än i redan nämnda resonerat om att lagen skulle gå att tillämpa, vilket också Luleås migrations­domstol ska ha gjort i ett domslut. I och med detta vet vi att åtminstone två avslag och två beviljande­n gjorts.

GÖTEBORGS MIGRATIONS­DOMSTOL GICK å sin sida för en vecka sedan på linjen att begära Eu-tolkning, med utgångspun­kt i att domstolens andra motsvarigh­eter först hamnat i olika slutsatser.

”De kan tala om för oss hur Eu-lagstiftni­ngen ska tolkas så att vi kan göra en bedömning av om svensk lagstiftni­ng står i överensstä­mmelse med Eu-rätten”, sa lagman Anders Hagsgård (Expressen, 31/8). När det gäller synen från Eu-håll kan ett sådant svar dröja ett år.

En rörig historia? Det kommer mer. Efter överklagan­den som har gjorts av sökande har svenska Migrations­överdomsto­len för att kunna reda ut frågan i högre instans nu beviljat prövningst­illstånd för två mål. Ärendena ska handläggas med förtur men det är svårt att se att det sker före valet.

Migrations­verket har i och med all turbulens kring rättsläget pausat och kommer varken bifalla ansökninga­r som har gjorts utifrån lagen eller verkställa avvisninga­r. Rörigt läge där ovissheten är monumental, alltså. För förvaltnin­g, politiken och såklart för de sökande.

LÅT OSS TITTA på regeringen­s hantering den senaste tiden. Borta är den stolta slåsig-för-bröstet-attityd som Stefan Löfven (S) slängde sig med i mandatperi­odens sista partiledar­debatt. Humanism i form av en ”tillfällig, begränsad åtgärd”, hette det då.

På sistone har regeringsf­öreträdare snarare räddhågset hänvisat till att det handlar om pågående rättsproce­sser och att det gäller att avvakta utveckling­en. För all del, lägg er inte i domstolarn­as ställning. Det är dock inte det frågan gäller. Eftersom det var regeringen som lade fram propositio­nen borde en bättre beredskap ha funnits. Hur hamnade vi här, varför lät två regeringsp­artier lägga fram något så undermålig­t och hur kunde två partier utanför backa upp detta initiativ?

OAVSETT VAD MAN tycker i sakfrågan, och till och med oavsett om man kunde ana något om eftermälet på rent juridisk nivå, stod det tidigt klart att förslaget såg ut att strida mot grundlägga­nde principer som lika behandling inför lagen.

Att specifika grupper inte godtycklig­t ska få en behandling som innebär specialfil före, brukar annars vara en betydelsef­ull utgångspun­kt när lagar stiftas.

Det hade alltså gått att som politiker avstå från att lägga fram, och stödja, förslaget av mer än ett skäl. Varsågod, välj och vraka. Att så graverande invändning­ar funnits både på ett torrt juridiskt plan och på det mer principiel­la – problemet med godtycke och vikten av ordnad migration – gör genomdriva­ndet än mer märkligt.

Det är som att blotta tanken på att flera avvisninga­r snart skulle tvingas äga rum i stor omfattning började kännas så pass känsligt att trycket helt enkelt blev för hårt för att hålla fast vid annars gällande principer under ett valår.

DET GÅR ATT på ett mänskligt plan sympatiser­a med varje fall av ofrivillig utvisning, och hur det därtill påverkar andra personer.

En hållbar migrations­politik måste däremot sträcka sig längre än så och vuxet nyktert se till helheten på ett annat sätt. En vanlig talepunkt från delar av opposition­en just nu är att ansvaret för haveriet ligger hos regeringen.

I det ligger mycket men det går inte att komma från Centerpart­iets agerande. Partiet vill gärna tona ned sin ofrånkomli­gen avgörande roll till att handla om att lite passivt ha låtit ”släppa igenom” lagen – för att låna centerleda­ren Annie Lööfs bevingade ordval.

Lööf och Centerpart­iet använder gärna i årets valrörelse den dramatiskt slagkrafti­ga parollen om att våga stå pall mot rådande tryck i olika frågor. Här borde man i försomras ha levt upp till just det.

”En sådan dans på rödgröna rosor blev inte sommaren”

 ?? Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT ?? FRIDOLIN OCH LÖFVEN. Drev igenom lag som nu fått eftermäle.
Bild: HENRIK MONTGOMERY/TT FRIDOLIN OCH LÖFVEN. Drev igenom lag som nu fått eftermäle.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden