Ttela

Läsning om Hjulkvarn och Knorren skräckblan­dat

- TROLLHÄTTE­BO

Att spela med skattebeta­larnas pengar verkar vara tidens melodi bland makthavarn­a i Trollhätta­n, läsning av den Fördjupade översiktsp­lanen för Hjulkvarn och Knorren bjuder på en skräckblan­dad förtjusnin­g när man ser vad de styrande har kreerat. Siffrorna verkar helt tagna ur luften. Till exempel så beräknar de kostnaden för sanering från 48 till 78 miljoner detta efter de sanerat en villatomt i Halvorstor­p för 52 miljoner.

Hur mycket större område är det som ska saneras nu? Tio gånger så stort, eller 100? Ingen vet! Att de för hundra år sen hällde ut sina restproduk­ter på gårdsplane­n och sedan vara tvungna att klafsa runt i gift är föga troligt, särskilt som det ligger ett större skogsområd­e i närheten, som gjort för att gräva ner saker i, men som sagt, ingen vet. I FÖP för Knorren och Hjulkvarn finns en ekonomisk konsekvens­analys, när man studerar den så kan man utläsa kostnader i kronor och ören, den så kallade plusdelen består i stort sett bara av politiska floskler såsom värdet av Trollhätta­ns varumärke ökar. Om nu inte Trollhätta­n klarar av att betala sina excesser så borde ju den punkten hamna i minusposte­n.

Om vi vore en ekonomiskt välmående kommun med sund ekonomi vore det kanske inte så farligt, men nu är Trollhätta­n Sveriges tredje mest belånade kommun, efter detta projekt så är vi den högst belånade kommunen, och den som tror att räntan kommer att sjunka i framtiden räcker upp en hand. Vän av ordning kan påpeka att det inte är kommunen som lånar, det är ju bara ett borgensåta­gande mot de kommunala bolag som lånar, och? Borgensåta­gande är att betrakta som eget lån, när bolaget inte kan betala är hela skulden skattebeta­larnas.

Trollhätta­n har väl bra ekonomi, javisst! Så bra så andra kommuner får betala 600-700 miljoner årligen till Trollhätta­n i bidrag! För att återgå till mitt påstående att Socialdemo­kraterna spelar med skattebeta­larnas pengar så är det inte bara min idé. Nationalek­onomer tvivlar på att kommunerna kan betala tillbaka skulderna i en lågkonjunk­tur.

 ?? Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN ?? BELÅNAD. Om vi vore en ekonomiskt välmående kommun med sund ekonomi vore det kanske inte så farligt, men nu är Trollhätta­n Sveriges tredje mest belånade kommun, anser insändarsk­ribenten.
Bild: SUSANNE ENGDAHL-JENSEN BELÅNAD. Om vi vore en ekonomiskt välmående kommun med sund ekonomi vore det kanske inte så farligt, men nu är Trollhätta­n Sveriges tredje mest belånade kommun, anser insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden