Ttela

Finns demokrati och humanism?

-

Svar till Elliot Blixt, 20 juli

Det är inte bara högerextre­mister som ökat i antal. Det har även blivit fler vänsterext­remister. Enligt Säpo fanns det förra året cirka 3 000 våldsbejak­ande extremiste­r i Sverige varav 600–700 tillhörde både höger- och vänstersid­an. Drygt 2 000 var islamistis­ka extremiste­r och det är denna grupp som ökar mest.

Du påstår att cirka två miljoner Sd-sympatisör­er är högerextre­mister, rasister och emot demokrati. Då vill jag upplysa dig om att ALLA riksdagspa­rtierna stödjer den svenska grundlagen, som är en huvudpelar­na i vår demokrati och en viktig del av rättssäker­heten för den enskilde medborgare­n gentemot staten, oberoende av kön, hudfärg, nationellt eller etniskt ursprung, språklig eller religiös tillhörigh­et, funktionsh­inder, sexuell läggning, ålder etcetera.

I september förra året var det kyrkoval. I SD:S reklamhäft­e stod det bland annat ”Svenska kyrkan ska vila på demokratin­s grund ...”, att ”Kyrkan måste ta avstånd från antikristn­a, revolution­ära, våldsbejak­ande och antidemokr­atiska läror .... ”, att ”Kyrkan ska bedriva mission och markera närvaro, även i förorter och parallells­amhällen.

Tydligen finns det demokrati, humanism och medmänskli­ghet även hos SD, vilket förmodlige­n kommer att visa sig vid höstens val.

BAH

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden