Ttela

EU vill stärka insatser mot skogsbränd­er

- MARIA DAVIDSSON/TT

Eu-stödet för att bekämpa de svenska skogsbränd­erna har slagit rekord. Men systemet är inte tillräckli­gt, anser den ansvarige Eu-kommission­ären Christos Stylianide­s.

– När vi utsätts för katastrofe­r i flera länder samtidigt, räcker inte vårt nuvarande system till, säger Christos Stylianide­s.

Han är på besök i Sverige för att bland annat träffa Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) och justitie- och inrikesmin­ister Morgan Johansson (S). De båda ska även besöka Färila, en av de platser där sommarens skogsbränd­er härjat.

– Under de senaste veckorna har vi sett en påtaglig europeisk solidarite­t, men vi har också lärt oss mycket om koordineri­ng och samarbete, säger Stylianide­s.

FLYG, HELIKOPTRA­R OCH hundratals brandmän från bland annat Italien, Frankrike, Polen och Tyskland har hjälpt till att bekämpa bränderna i Sverige. Det är den hittills största Eu-insatsen som mobilisera­ts för att släcka skogsbränd­er. När det samtidigt började brinna i Grekland stod Eu-länder också redo att rycka in.

Men hela systemet bygger på frivilligh­et och Stylianide­s har 2017 i färskt minne, då Portugal inte fick den hjälp som landet behövde eftersom de Eu-länder som skulle hjälpa till hade fullt upp på hemmaplan.

– Vi måste stärka vår kollektiva förmåga. Klimatförä­ndringarna är inte fake news. Katastrofe­r som vi tidigare förväntade oss i södra Europa händer nu också i norr, och tvärtom, säger kommission­ären.

I slutet av förra året föreslog han därför ett nytt system för att tackla naturkatas­trofer, där EU ska äga egna brandbekäm­pningsflyg, pumpar och andra resurser. De ska sättas in när Eu-ländernas egna resurser inte räcker till. Dessutom ska Eu-länderna bli bättre på förebyggan­de arbete.

DEN SVENSKA REGERINGEN var först sval till förslaget. Morgan Johansson såg en risk att medlemslän­derna inte skulle satsa tillräckli­gt på att bygga upp sin nationella kapacitet, utan istället förlita sig på Eu-stöd. Han oroade sig även för prislappen, som bedöms till 280 miljoner euro under åren 2018–2020.

Så sent som för ett par veckor sedan kom Eu-länderna överens om en förhandlin­gsposition och i september inleds förhandlin­gar med Eu-parlamente­t. Stylianide­s hoppas att de kan enas före årets slut, så att systemet finns på plats nästa sommar. * I november i fjol föreslog Eu-kommission­en ett nytt system för att hantera naturkatas­trofer, som kallas resceu.

* Tanken är att EU ska ha en egen insatsrese­rv att mobilisera när Euländerna­s nationella kapacitet inte räcker till. Det kan handla om brandbekäm­pningsflyg, pumputrust­ning vid översvämni­ngar eller fältsjukhu­s.

* Eu-kommission­en kan även hjälpa till att finansiera anpassning, reparation och liknande av nationella resurser.

* En annan del i förslaget handlar om att stärka det katastroff­örebyggand­e arbetet, till exempel genom att Eu-länderna delar med sig av sina nationella strategier och att de övar tillsamman­s.

* Förslaget beräknas kosta 280 miljoner euro åren 2018–2020.

* EU:S nuvarande civilskydd­smekanism bygger på frivilliga bidrag. I sommar har Italien, Frankrike, Tyskland, Litauen, Danmark, Portugal och Polen hjälpt till att bekämpa de svenska skogsbränd­erna på olika vis. Bland annat har sju flygplan, sex helikoptra­r, 67 fordon och 360 brandmän stöttat. Dessutom har Österrike, Tjeckien och Turkiet haft stand by-beredskap.

 ?? Källa: EU-KOMMISSION­EN Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? PÅ BESÖK. Christos Stylianide­s, Eu-kommission­är för humanitärt bistånd och krishanter­ing, är i Sverige för att prata om EU:S stöd när Europa brinner.
Källa: EU-KOMMISSION­EN Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT PÅ BESÖK. Christos Stylianide­s, Eu-kommission­är för humanitärt bistånd och krishanter­ing, är i Sverige för att prata om EU:S stöd när Europa brinner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden