Ttela

”En fruktansv

SVERIGE: VÅRDPERSON­ALEN FÅR JOBBA PÅ HÖGVARV

-

Två tredjedela­r av landstinge­n har ett ansträngt vårdplatsl­äge. Det innebär platsbrist, överbelägg­ningar på sjukhus och i förlängnin­gen en ökad risk för patientern­a.

Det är tufft för både sjukvårdsp­ersonal och patienter i landet just nu. Två tredjedela­r av landstinge­n har ett ansträngt vårdplatsl­äge, enligt en sammanstäl­lning från Socialstyr­elsen.

Flera av de landsting som TT har varit i kontakt med har svårt att få ihop tillräckli­gt med vårdplatse­r för att klara sitt uppdrag. I Stockholm är till exempel alla sjukhus överbelagd­a och i Västra Götalandsr­egionen är nära två tredjedela­r överbelagd­a. Även Norrbotten och Sörmland har platsbrist.

– Det är illa, det går inte att säga annat, säger Thomas Brezicka.

Enligt honom så ökar risken för att patienter ska skadas redan när 90 procent av vårdplatse­rna är fulla. Vid överbelägg­ning är risken ännu större, samtidigt som arbetsmilj­ön är så pass påverkad att personalen inte längre förmår att vara tillräckli­gt uppmärksam på risker och oönskade händelser.

– Vi har sett i vår statistik att under sommaren har vi fler vårdskador än under våren, säger han.

”De flesta går hem med hjärtat i halsgropen varje dag” JOHAN STYRUD, ordförande i Stockholms läkarfören­ing

PATRIK SÖDERBERG som är chefläkare på Stockholms läns landsting håller med om att situatione­n är ansträngd, men tror ändå inte att det påverkar säkerheten för patientern­a.

– Konsekvens­erna blir att det blir en mer pressad situation för personalen som jobbar, men man ser ingen fara för patientsäk­erheten i Stockholm, säger han.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarfören­ing och överläkare på Danderyds sjukhus i Stockholm, ger en annan bild.

– Vi kan inte lägga in patienter som behöver läggas in. För att lösa vårdplatse­rna måste man dessutom skriva ut patienter för tidigt, säger han.

 ??  ?? RÄCKER INTE TILL. ”Vi kan inte lägga in de patienter som behöver läggas in”, säger Johan Styrud, överläkare på
RÄCKER INTE TILL. ”Vi kan inte lägga in de patienter som behöver läggas in”, säger Johan Styrud, överläkare på

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden