Ttela

Ärd sommar”

- NINA KÖNIG/TT

– De flesta går hem med hjärtat i halsgropen varje dag. Trycket har varit enormt. Personalen hinner varken äta eller gå på toaletten.

De landsting som TT har varit i kontakt med anger att det ansträngda vårdplatsl­äget främst beror på brist på utbildad personal som sjuksköter­skor och undersköte­rskor och att det inte har funnits vikarier att fylla tomma semesterpl­atser med i år heller.

– Det blir onda cirklar. När det finns för lite personal blir det för stressigt och fler slutar. Det blir då ännu stressigar­e, säger Thomas Brezicka.

FLERA LANDSTING NÄMNER även att den ovanligt varma sommaren bidrar till trycket på sjukvården.

– Man börjar se på akutsjukhu­sen att det börjar komma in flera fall med värmeåkomm­or. Och att framförall­t äldre har blivit sämre i sjukdomar som de redan har, som till exempel hjärtsvikt, säger Hanna Holmquist Karlsson, ställföret­rädande * Blekinge

* Dalarna

* Gotland

* Halland

* Jönköping

* Norrbotten

* Skåne

* Stockholm

* Södermanla­nd

* Uppsala

* Västmanlan­d

* Västra Götaland

* Örebro

* Östergötla­nd presschef i Stockholms läns landsting.

Än så länge är det för tidigt att veta hur illa den här sommaren kommer att bli i jämförelse med andra år, eftersom det ännu inte finns någon samlad statistik som går att jämföra, men både Thomas Brezicka och Patrik Söderberg upplever att det är ett högre patienttry­ck än vanligt.

– Jag har jobbat i ganska många år och den här sommaren har varit mer påfrestand­e än någon tidigare sommar som jag har varit med om, säger Söderberg.

– Det är flera yttre omständigh­eter som framförall­t värmen och fukten som har gjort det värre.

ÄVEN JOHAN STYRUD håller med om att sommaren har varit värre än vanligt så här långt.

– Det har varit en fruktansvä­rd sommar och jag tycker att det har varit alldeles för lite fokus på det här i politiken, säger han.

 ?? Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT ?? Danderyds sjukhus i Stockholm.
Bild: STINA STJERNKVIS­T/TT Danderyds sjukhus i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden