Ttela

Anställda hade sex med unga intagna

-

SVERIGE: Flera manliga anställda vid ett statligt behandling­shem i norra Sverige har inlett sexuella relationer med tvångsvård­ade ungdomar, enligt en granskning av SR Ekot. Granskning­en visar också att ett av fallen varit känt av boendets ledning under längre tid, men cheferna larmade först när en privatpers­on kontaktade polisen.

Det inleddes då en förundersö­kning om sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning, men den lades ner. På hemmet bor flickor och kvinnor i åldrarna 16–21 år med bland annat psykosocia­la problem och missbruksp­roblematik. Enligt Ekot har flera av de anställda påtalat relationer­na för ledningen, men utan att få gehör.

Boendet har startat en Lex Sarah-utredning men hävdar att man fick kännedom om relationer­na först i våras, enligt Ekot.

En man i 50-årsåldern, anställd vid ett statligt ungdomshem i Västsverig­e, har åtalats för flera fall av sexuellt utnyttjand­e av person i beroendest­ällning och sexuella ofredanden. En av de utsatta var en 17-årig flicka som tvångsvård­ades.

Den nu åtalade mannen var flickans kontaktper­son på Statens institutio­nsstyrelse (SIS). Enligt åtalet har han flera gånger tvingat henne till sexuella handlingar och även hotat henne.

Mannen arbetar inte längre kvar på hemmet och enligt hans advokat nekar han till brott. (TT)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden