Ttela

Iskall träning mitt i sommaren

- KARL ANDERSSON 0520-42 26 00 karl.andersson@ttela.se

Det är lika fascineran­de att se varje gång. Mitt i högsommare­n går IFK Vänersborg på is i Arena Vänersborg. – Det känns fantastisk­t gött!, utbrister Niclas Nyqvist.

Förra veckan gjordes isen i Arena Vänersborg spelbar för bandy, den här veckan är det dags för både bandyskola och premiärträ­ning på is för IFK Vänersborg. Även om det börjar bli en rutin för många lag, däribland IFK, att börja träna på is så pass tidigt under sensommare­n/ hösten är det fortfarand­e en hel del spelare som är ovana vid situatione­n.

En av dessa är Niclas Nyqvist, nyförvärve­t från IF Boltic som var närmast lyrisk över möjlighete­n att få spela bandy vid den här tiden på året.

– Det känns fantastisk­t gött! Jag är inte van vid detta, mina tidigare lag har gått på is om typ tre månader från nu, säger han skämtsamt. Hur stor inverkan på din flytt till IFK hade arenan?

– Arenan har påverkat, men framförall­t fick jag ett väldigt proffsigt intryck av klubben, säger IFK:S enda nyförvärv för säsongen, som nätt och jämnt har landat i sin nya hemstad.

– Jag kom hit i torsdags och känner att jag redan har kommit in i laget rätt bra. Det här blir ett väldigt lärorikt år, det blir ju trots allt min första säsong i elitserien.

Den 22-årige mittfältar­ens nya huvudträna­re är även han nöjd med att kunna implemente­ra sina idéer redan nu.

– Överlag är det fantastisk­t att man redan kan gå på is. Man får mer tid till att slipa på detaljer och hitta roller åt spelarna, och behöver inte stressa sig igenom ispassen, berättar huvudträna­re Ari Holopainen, som dock medger att den tidiga debuten ger utmaningar man inte ställdes inför innan bandyhalla­rnas tid.

– Man börjar så tidigt nu för tiden! Det gäller att man hittar en bra balans mellan isträning och styrketrän­ing, de första åren var det lite för mycket is. Man släppte styrkan för tidigt och fick lida för det. Nu har man varit med i så pass många år att man har lärt sig att hantera detta, säger Holopainen, som äntrar sin andra säsong som tränare för IFK Vänersborg. Debutsäson­gen inleddes skakigt, men känslan var att IFK växte ju längre säsongen led.

– Jag tycker att vi hittade något ihop efter Vm-uppehållet. Nu har vi i stort sett truppen intakt från förra säsongen och jag hoppas att vi kan bygga vidare från det.

EN NYHET FÖR säsongen är att föreningen bestämt sig för att lägga ned den så kallade ”proffsdage­n”, då man löste spelarna från deras jobb och tränade ett extra pass. Måhända en ekonomisk besparing för IFK, men frågan är om det kommer att kosta i form av sämre resultat?

– Proffsdage­n i all ära, den gav lugn och ro som jag pratade om tidigare och ger nog en del i det långa loppet. Samtidigt är det nog inget som är avgörande, hävdar Holopainen.

 ?? Bild: KARL ANDERSSON ?? NY UPPLEVELSE. Niclas Nyqvist hade ett speciellt träningspa­ss under måndagen då han aldrig tidigare hade gått på is så tidigt. ”Vad blank isen är!”, konstatera­de han när han fick se den.
Bild: KARL ANDERSSON NY UPPLEVELSE. Niclas Nyqvist hade ett speciellt träningspa­ss under måndagen då han aldrig tidigare hade gått på is så tidigt. ”Vad blank isen är!”, konstatera­de han när han fick se den.
 ??  ?? GENOMGÅNG. Ari Holopainen har samlat sitt manskap under säsongens första träning på is.
GENOMGÅNG. Ari Holopainen har samlat sitt manskap under säsongens första träning på is.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden