Ttela

Kling slutar – frisk men är mätt på elitsatsni­ng

- DAVID HJORTER/TT

Kajsa Kling har tagit sig igenom sitt tyngsta år i livet. Men energin för en alpin karriär finns inte längre – i stället väntar skolbänken till hösten. – Jag känner mig mätt på elitsatsni­ng, säger 29-åringen.

Kajsa Kling slog igenom på den alpina världscups­cenen som nybliven 18-åring 2007. Tio år senare drabbades hon av en depression som bidragit, men inte varit avgörande, till att hon nu väljer att avsluta karriären som elitidrott­are.

– Jag tror att det är fler grejer, det är svårt att säga vart det ena har börjat. Jag känner mig mätt på elitsatsni­ng. Det är klart att det senaste året spelat in, men jag kan inte säga att jag slutar på grund av depression­en, säger Kajsa Kling.

I ETT ÖPPET brev på Svenska skidförbun­dets webbplats så beskriver hon hur tufft hon haft det och kallar 2017 för ”det tyngsta året i mitt liv”.

– Jag hade kört på så länge utan att känna efter, fick ingen ro och kroppen sade ifrån. Det har varit en jätteproce­ss, jag var helt slutkörd, säger Kling.

Sedan ett par månader tillbaka känner sig 29-åringen från Åre fullt frisk efter depression­en som gjorde att hon tog timeout och ställde in hela förra säsongen. Sommarens försäsongs­träning har hon drivit på som vanligt, men energin finns inte längre. I stället ska hon i höst läsa två enskilda distanskur­ser (human resources, HR, och retorik) på universite­tet i hemstaden Umeå.

– Jag vet inte riktigt vad jag vill göra, på något sätt kanske vara kvar inom idrotten. Ser fram emot att vara mer med familj, vänner och vara mer spontan. Vad kommer du minnas bäst från din karriär?

– Resultatmä­ssigt är det hösten 2013 (sju raka tävlingar med topp elva-placeringa­r) som jag tar med mig som det roligaste, under den perioden var det som att det bara gick på räls. I övrigt, mer upplevelse­rna och människorn­a än själva resultaten.

KLINGS BÄSTA RESULTAT under den över decenniet långa karriären blev en andraplats i St Moritz super-g (2013) och tredjeplat­s i Lake Louises störtlopp (2016). I VM- och Os-sammanhang blev det som bäst en åttondepla­ts i super-g vid världsmäst­erskapen i Beaver Creek (2015) och 18:e plats i storslalom vid vinterspel­en i Sotji (2014). Hur vanligt är det med depression inom elitidrott­en?

– Jag tror det förekommer exakt lika mycket i idrotten som det gör i vanliga livet. Det är lätt att människor utifrån bara ser på elitidrott­are utifrån prestation­er och resultat. Även fast man i grund och botten är en människa.

 ??  ?? KAJSA KLING.
KAJSA KLING.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden