Ttela

Sverige ett hett mål för turisterna

SOMMAR: ELDNINGSFÖ­RBUDET STÖRSTA PROBLEMET FÖR FJÄLLTURIS­TER

- JOHANNA CEDERBLAD TT

Turisterna ser ut att bli fler och fler även denna sommar. Sverige är ett hett turistmål – i dubbel bemärkelse.

Statistike­n över turismen brukar komma med ett par månaders eftersläpn­ing, och ännu finns inga siffror på hur årets besöksnäri­ng har gått under sommaren. Men i Göteborg vågar man sig på en försiktig uppskattni­ng.

– Vi tror på en ökning med en 4–5 procent under juni och juli i år, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Company, som är Göteborg stads turistorga­nisation.

Det skulle kunna vara ännu fler besökare i Göteborg, men det går inte under sommaren, förklarar han.

– Göteborg är fullt. Hotellen har en beläggning på över 80 procent, och det gör att det i stort sett fullbokat. Då är det svårt att växa, säger han.

STOCKHOLM VISITORS BOARD tror också på en ökning, men med lite beskedliga­re 2,9 procent, så här långt. Däremot räknar de in betydligt fler utländska turister i år – ökningen uppskattas till 7,6 procent, enligt de preliminär­a siffrorna.

Många turister vill till nordligast­e Sverige, men om det är fler än vanligt kan Anna Skogh, pressansva­rig på Swedish Lapland Visitors Board inte säga ännu.

– Det känns som om det är ungefär som förra året, kanske en liten ökning.

MEN ÅRETS SOMMAR har ju varit extremvarm. Frågan är hur turisterna har det i hettan.

– Fjällturis­terna frågar mycket mer än vanligt. Det är problemet med eldningsfö­rbud ute i markerna, de kan ju inte använda spritkök för att laga mat, så de får använda stugorna i stället. De som tänkt vara ute länge och inte bo i våra stugor har fått tänka om, berättar Johanna Murray, kommunikat­ör på Svenska turistföre­ningen.

Det har också varit en del bekymmer med tågtrafike­n norrut – många tåg har ställts in på grund av torkan och brandriske­n.

– Men de verkar ändå ha kunnat ta sig fram.

Visst har också en och annan blivit rätt förvånad över fjällvädre­t, när de väntat sig fem grader, snöbyar och massor av mygg, och i stället får bekymra sig mest över att svalka sig och det visar sig att jokkarna håller helt rimliga badtempera­turer.

PÅ ANDRA HÅLL verkar också turisterna ha klarat värmen bra.

– För cityturist­erna har det varit positivt, de har fått så mycket sol och bad att de gärna vill vara några dagar i en stad. De som bor kustnära har badat väldigt mycket, säger Johanna Murray.

Men det handlar mycket om bad även för dem som bor i storstäder­na.

– De frågor som ökat mest är de som handlar om var man kan bada, äger Elin Karlsson, chef för Stockholms turistbyrå.

Sara Källqvist på turistbyrå­n i Göteborg säger likadant.

– Många åker och badar på dagarna. Det är förvånansv­ärt få turister inne i staden på dagarna, de är ute på öarna eller vid kusten, säger Sara Källqvist.

 ?? Bild: GORM KALLESTAD/TT ?? VARMT VÄDER. Vem hade trott att det skulle gå att badsemestr­a på fjällvandr­ingen?
Bild: GORM KALLESTAD/TT VARMT VÄDER. Vem hade trott att det skulle gå att badsemestr­a på fjällvandr­ingen?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden