Ttela

Höj maxtaxan – inte detaljstyr­ningen

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

BARNOMSORG. Minska småbarnsgr­upperna, öka de statliga anslagen till förskolan – och höj maxtaxan. Det var förslagen som Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor lanserade i sitt sommartal på Hönö förra helgen (4/8).

Att KD föreslår höjda avgifter för småbarnsfa­miljer är modigt. För ett parti som balanserar på riksdagssp­ärren får det närmast anses antipopuli­stiskt.

MAXTAXAN INNEBÄR ATT hushåll som har en sammanlagd inkomst över 46 000 kr per månad (per 2018) slår i ett tak för förskoleav­giften. Det är i sig rimligt, eftersom kommunerna­s kostnader för förskolan inte blir högre bara för att föräldrarn­a har högre inkomster.

Men maxtaxan har inte skrivits upp mer än i takt med inflatione­n de senaste åren. Busch Thor har därför en god poäng. En höjd avgift skulle innebära att förskolorn­a får mer resurser, utan att personer utan barn tvingas bära kostnadern­a. Om man samtidigt tar i beaktande att KD vill sänka inkomstska­tterna är det ett bra förslag att vilja höja maxtaxan.

DÅ ÄR DET lättare att vända sig mot förslaget om minskade småbarnsgr­upper. Ambitionen om att inga grupper ska vara större än tolv barn är visserlige­n vällovlig, men också ett exempel på onödig statlig inblandnin­g. Både behoven, verksamhet­erna och resurserna för förskolorn­a ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Svepande krav från staten slår därför lätt fel, utöver risken för ökad byråkrati.

Så länge förskolorn­a är kommunerna­s ansvar måste de också ha mandat att styra verksamhet­en på det sätt som de anser bäst. Om en förskola vill använda de nya pengarna till att öka personaltä­theten på en avdelning, i stället för att dela upp avdelninge­n i mindre grupper, varför ska staten då reglera bort det valet?

DETTA ÄR ETT politiskt fenomen som inte bara KD gör sig skyldiga till. De flesta partier har vid något tillfälle – och särskilt inom sjukvårdsp­olitiken – lagt fram förslag som på olika sätt syftar till att detaljstyr­a kommunerna­s och landstinge­ns verksamhet. Den politiker som ser ett problem vill gärna lösa det, även om det ligger på någon annans bord.

Rikspoliti­ker bör dock hålla sig till att skruva på de rattar som de ansvarar för. Dit hör bland annat maxtaxan. Höj den gärna, men låt kommunerna och förskolorn­a sköta resten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden