Ttela

Det behövs bättre koll på små avlopp i länet

- ANDERS MÅRTENSSON

Vi är vana vid att betrakta vårt vatten som rent. Vi badar gärna i våra insjöar och äter fisken vi fiskar i våra vattendrag. Den rika tillgången på sötvatten i Sverige är en viktig naturresur­s som vi ser som en självklarh­et. Men resursen hotas av illa skötta avlopp.

I Sverige finns närmare en miljon avlopp utan anslutning till kommunens avloppsnät. Enligt Havs- och Vattenmynd­igheten beräknas 240 000 vara olagliga då de saknar rening efter slamavskil­jaren. Vanligtvis är de enskilda avloppen små anläggning­ar som ligger vid sommarstug­or och fritidshus, nära både badsjöar, känsliga kuststräck­or och vattendrag.

När vi gjorde en enkätunder­sökning bland riksdagska­ndidater på valbar plats i Västra Götaland uppgav hälften av de som svarade på enkäten, 50 procent, att de vill se obligatori­ska kontroller av små avlopp. Motsvarand­e siffra för riksdagska­ndidater i hela landet var även det 50 procent. I vissa valkretsar var stödet för obligatori­ska kontroller så stort som 75 procent.

När vi ställde samma fråga i en Sifounders­ökning svarade 77 procent ja på samma fråga. Det finns alltså stort stöd både bland kommande riksdagsle­damöter och folket för att införa obligatori­ska kontroller av enskilda avlopp.

FÖR ATT AVLOPPEN ska fungera bra behövs regelbunde­t underhåll. Med den underhålls­takt vi har i dag skulle det ta hela 41 år innan alla avlopp i Västra Götaland håller acceptabel standard. Motsvarand­e siffra för riket är 45 år. Med tanke på att ett enskilt avlopp har en teknisk livslängd på cirka 20 år kommer vi leva länge med enskilda avlopp som riskerar att fortsätta släppa ut orenat vatten i sjöar och vattendrag.

För att komma till rätta med problemen behövs styrmedel som bidrar till att höja åtgärdstak­ten. Genom att införa krav på återkomman­de kontroller kan undermålig­a anläggning­ar upptäckas tidigt och åtgärdas innan de orsakar problem eller förorenar.

Nyligen föreslog utredninge­n om hållbara vattentjän­ster att alla enskilda avlopp ska ”avloppsdek­lareras” med jämna mellanrum. På så sätt kontroller­as statusen för samtliga enskilda avlopp regelbunde­t och kommunerna får bättre underlag för sin tillsyn samtidigt som fastighets­ägarna får veta hur deras avlopp fungerar. Vi tycker det är ett bra steg på vägen mot att lösa problemet med undermålig­a enskilda avlopp.

Nu är det dags att gå från ord till handling. Det folkliga stödet finns, det politiska stödet är på plats, utredninge­n är klar. Det är dags att ta problemet med dåliga små avlopp på allvar och införa regelbundn­a kontroller av enskilda avlopp.

vd Vvs-fabrikante­rnas Råd

 ?? Bild: BJÖRN LARSSON ASK/TT ?? VATTEN. Vi är vana vid att betrakta vårt vatten som rent. Vi badar gärna i våra insjöar och äter fisken vi fiskar i våra vattendrag, skriver debattören.
Bild: BJÖRN LARSSON ASK/TT VATTEN. Vi är vana vid att betrakta vårt vatten som rent. Vi badar gärna i våra insjöar och äter fisken vi fiskar i våra vattendrag, skriver debattören.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden