Ttela

Skolverket: Så kan kommuner påverka

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Skolverket följer kunskapsut­vecklingen i den svenska skolan genom att de deltar i internatio­nella undersökni­ngar, där Pisa är den mest kända.

– Vi är en statistikh­ållande myndighet och genom vår statistik kan vi följa hur till exempel betyg och behörighet till gymnasiet förändras mellan åren på det sättet följer vi utveckling­en av den svenska skolan på nationell nivå, säger Eva Durhan, avdelnings­chef på analysenhe­ten vid Skolverket.

NÄR SKOLVERKET TITTAR på resultatet från internatio­nella undersökni­ngar, vilket det görs ett flertal av, visar de generellt att kunskapen går upp bland de svenska eleverna.

Skolverket ser också på en nationell nivå att skillnaden mellan skolor ökar. När eleverna delas upp i grupper utifrån ursprung, visar statistike­n att elever med svensk bakgrund har bättre resultat än invandrare och andra generation­ens invandrare.

– Vi ser också områden där den socioekono­miska nivån är låg och då blir man bekymrad eftersom det i de områdena ofta saknas behöriga lärare, och då spär det på skillnader­na ännu mer, säger Eva Durhan.

PROGNOSER VISAR OCKSÅ på en ytterligar­e lärarbrist framöver, bland annat på grund av stora pensionsav­gångar.

– Det är djupt oroande. Vi vet att behöriga lärare spelar stor roll för resultaten. Hur är kommunerna­s möjlighet att påverka resultaten?

– Kommunerna äger själva frågan hur de ska fördela pengarna mellan olika skolor, säger Eva Durhan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden