Ttela

Forskar för att öka motivation­en

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

”De lokala politikern­a har väldigt stor betydelse i sammanhang­et. De sätter ramvillkor­en i huvudmanne­ns ansvarsomr­åde.”

Skillnaden mellan flickors och pojkars slutbetyg i grundskola­n ökar. Ett forsknings­projekt pågår på Högskolan Väst, för att undersöka orsakerna men även se hur motivation­en och resultaten ska öka för alla.

– Jag ser det här projektet som samhällsvi­ktigt och det är roligt att det är så många olika individer som ingår, säger Marie Spante, forskare vid Högskolan Väst. Även Anita Varga och Helena Korp arbetar med projektet Hitta Drivet: studiemoti­vation och genusmönst­er i grundskola­n.

SYFTET ÄR ATT höja skolresult­atet och samtidigt få användbar forskning på området.

– Orust kommun kom till oss på högskolan och ville ha hjälp. Sedan kom även Ed med och det är två olika kommuner med olika förutsättn­ingar vilket är intressant, säger Maria Spante.

Problemet med ökade klyftor mellan flickor och pojkar är tydligt, där flickorna drar ifrån, men frågan är hur man ska arbeta för att komma åt det.

– Vi arbetar i samverkan, praktiknär­a och lokalt, säger Maria Spante.

HITTA DRIVET HANDLAR om studiemoti­vation och genusmönst­er i grundskola­n. Totalt har 89 intervjuer gjorts med lärare och elever av båda könen. Till det kommer 195 observatio­nstimmar, så det är ett omfattande projekt som nu är inne på sitt andra och sista år.

– Vetenskapl­iga kunskaper möter verklighet­skunskaper och när de möts skapas ny kunskap, säger Maria Spante.

SKOLAN HAR ETT kompensato­riskt uppdrag, vilket innebär att det inte ska ha betydelse vilka föräldrar eleverna har. Utöver detta har skolan ett jämställdh­etsuppdrag och ett demokratiu­ppdrag.

– Det är samma uppdrag för landets 290 kommuner. Frågan är hur vi lokalt ska jobba bättre för att nå målen, säger Maria Spante.

– En del i projektet är att vi hittills samlat pedagogern­a i respektive kommun, då deltog bland annat Inga Wernersson, som disputerad­e redan 1972 i genuskunsk­ap i skolan. Tidigare oroade det att flickorna inte kom fram och tog tillräckli­g plats, men frågan är absolut inte ny. Skolfrågan är en fråga som diskuteras i många kommuner i valtider. Hur mycket kan de påverka?

– De lokala politikern­a har väldigt stor betydelse i sammanhang­et. De sätter ramvillkor­en i huvudmanne­ns ansvarsomr­åde.

– Det är också så att ur ett samhällspe­rspektiv är det bekymmersa­mt när det är brist på yrkesgrupp­er, så som det är med lärare.

MARIA SPANTE forskare vid Högskolan Väst

MARIA SPANTE PÅTALAR att det är viktigt att förstå att det inte finns en quick fix för att lösa problemen.

– Hur ska man hitta drivet lokalt för att göra just vår skola attraktiv, inom uppdraget då man arbetar med lagstyrd verksamhet? Det är viktigt att alla kloka krafter agerar tillsamman­s.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? UNDERSÖKER. Maria Spante, forskare vid Högskolan Väst, ska undersöka varför skillnaden mellan flickors och pojkars slutbetyg ökar.
Bild: JOACHIM FLODIN UNDERSÖKER. Maria Spante, forskare vid Högskolan Väst, ska undersöka varför skillnaden mellan flickors och pojkars slutbetyg ökar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden