Ttela

Många politiker ville debattera landbygden

- JOACHIM FLODIN 0520-42 26 04 joachim.flodin@ttela.se

Lantbrukar­nas situation stod i fokus när Lantbrukar­nas Riksorgani­sation bjudit in till valdebatt hos lantbrukar­en Magnus Karlsson på Torpane gård utanför Brålanda.

I inbjudan stod det grillkväll, men på grund av rådande förbud blev det i stället smörgåstår­ta efter debatten. De tio politikern­a vid podiet, från åtta partier, grillades inte heller speciellt hårt av moderatorn Sofia Karlsson, ordförande LRF Västra Götaland.

Då flera av politikern­a själva är lantbrukar­e var de initierade och överens om väldigt mycket.

En politiker erkände dock att han inte hade någon större erfarenhet och kunskap av lantbruk.

– Det är ni som är fackfolket, sa Gunnar Henriksson, Liberalern­a.

HAN BERÄTTADE ATT de i partiet frågat om det fanns någon annan som kunde delta i debatten.

– Vi har ju inga jordbrukar­e i Liberalern­a, men vi är här för att lyssna och lära oss i frågan.

Gunnar Henriksson fick säkert lära sig en hel del under kvällen.

Han pratade själv om att utbildning är viktigt och det var en fråga som också kom upp från flera partier. Det handlade om allt från utbildning av lantbrukar­e samt tillgång på barnomsorg och skola på landsbygde­n.

– Jag konstatera­r att alla är överens om att behålla småskolorn­a, och även bygga ut, så var det inte tidigare, sa Bo Carlsson (C).

Något som också diskuterad­es var tjänstemän­nens arbete, hur de arbetar och kostnader för bland annat tillsyn.

– Har ni synpunkter och det är något som inte går rätt till måste ni höra av er till oss politiker, sa Marie Dahlin (S).

Gunnar Lidell (M) tog upp några frågor som handlar om att arbeta för att förändra strandskyd­det, så att fler kan bygga närmare Vänern och andra sjöar, för att kunna utveckla landsbygde­n.

EN ANNAN FRÅGA var rening av slam från avloppsver­ken, så att det i stället för att slängas på deponi kan återföras till jordbruket.

Arrangör av debatten var LRF:S kommungrup­p i Vänersborg.

– Jag tycker att debatten var bra. Vi vet ju att de inte är överens annars och vi hade en tanke om att alla skulle få komma till tals och få prata till punkt, säger Kristina Jacobsson, ordförande.

HON NOTERADE ATT Vänsterpar­tiet tog upp frågan om livsmedels­strategin, som inte direkt påbörjats. – Det är ju en central fråga för oss. Sammanlagt kom det närmare 50 personer till Torpane gård under onsdagskvä­llen.

– Väldigt bra med tanke på att det är skördetide­r. 17 av besökarna var politiker, säger Kristina Jacobsson.

 ?? Bild: JOACHIM FLODIN ?? POLITIKER. Anders Viklund (MP), Lutz Rininsland (V), Jörgen Hellman (S), Marie Dahlin (S), Karl-evert Berg (KD), Kurt Karlsson (SD), Gunnar Henriksson (L), Bo Carlsson (C), Mats Andersson (C) samt Gunnar Lidell (M).
Bild: JOACHIM FLODIN POLITIKER. Anders Viklund (MP), Lutz Rininsland (V), Jörgen Hellman (S), Marie Dahlin (S), Karl-evert Berg (KD), Kurt Karlsson (SD), Gunnar Henriksson (L), Bo Carlsson (C), Mats Andersson (C) samt Gunnar Lidell (M).
 ??  ?? VÄRDAR. Lantbrukar­en Magnus Karlsson och Kristna Jacobsson LRF hade bjudit in till valdebatt.
VÄRDAR. Lantbrukar­en Magnus Karlsson och Kristna Jacobsson LRF hade bjudit in till valdebatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden