Ttela

BULLER HOTAR LIVET UNDER HAVET

- MARTINA LILJEDAHL martina.liljedahl@gp.se

Mänskligt buller under ytan kan vara skadligt för fiskar, valar och sälar. Det vet forskarna. Men inte vilka nivåer de tål. Kunskapslä­get när det gäller fritidsbåt­ars påverkan är särskilt dåligt trots att de rör sig i de allra känsligast­e områdena.

Den varma sommaren har gjort att trängseln i havsvikarn­a och de negativa effekterna av fritidsbåt­slivet har börjat debatteras. Just nu pågår utställnin­gen ”Alla sitter i samma båt” som handlar om just fritidsbåt­ars påverkan på livet i havet” på Naturum i Kosterhave­ts nationalpa­rk.

MARINBIOLO­GEN OCH FORSKAREN Mathias Andersson på Försvarets forsknings­institut (FOI) har bidragit med en del till utställnin­gen som handlar om mänskligt buller under ytan. Det samma talar han om i en podd från Eu-projektet 8 fjordar.

– Ljud från båtar under vattnet blir många gånger högre än ovanför ytan och färdas längre än på land. Vi vet från akvarieexp­eriment att mänskligt ljud potentiell­t kan påverka alla livsstadie­r negativt, från parning till en vuxen fisk. Men vad händer i vatten när fisken har en helt annan valmöjligh­et att flytta på sig, att simma eller vara van vid ljudet? De här frågorna behöver vi ha svar på.

Havsforskn­ing om ljudets påverkan på marina djur är komplicera­d och kostsam och sker ofta i projektfor­mat. De studier som gjorts hittills har främst fokuserats på den kommersiel­la sjöfarten.

NÄR DET GÄLLER fritidsbåt­ars påverkan är kunskapen särskilt låg. En orsak kan enligt Mathias Andersson vara att ansvaret faller mellan stolarna då Havs- och vattenmynd­igheten har ansvaret för havet utanför kusten och länsstyrel­sen innanför. Är inte fritidsbåt­ars betydelse väldigt liten jämfört med den kommersiel­la sjöfartens?

– Inte kustnära. Grunda havsvikar är de viktigaste uppväxt- och lekområden­a för vissa fiskar och där finns fritidsbåt­arna, inte kommersiel­la tankers och containerf­artyg. Men om djuren har vant sig vid de här ljuden eller inte, det vet vi inte i dag, säger Mathias Andersson.

Lågfrekven­ta ljud från båtmotorer kan överrösta marina djur som sälars och valars kommunikat­ion som de använder när de jagar och kommunicer­ar. Men det finns också fiskar som använder ljud för att navigera, hitta föda och identifier­a fiender.

– Torsken är en ganska ljudkänsli­g fisk och vi vet att sillen reagerar på ljud. Men vi vet inte vad som är ett lämpligt tröskelvär­de, vilken nivå som är skadlig för fisken, säger Lars Åkesson, utredare på Havs- och vattenmynd­igheten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden