Ttela

VALAFFISCH­ERNAS BUDSKAP

SVERIGE: ÖKAT FOKUS PÅ PERSON OCH MILJÖ

- JOAKIM MAGNÅ/TT

Dokumentär­lika skildringa­r av ett Sverige tyngt av problem. Men få lösningar. Det anser experterna om budskapen på riksdagspa­rtiernas valaffisch­er. –Det är svårt för väljarna att veta vad partierna egentligen vill göra, säger varumärkes­experten Eva Ossiansson.

Valaffisch­er har historiskt kretsat mycket kring de stora ideologisk­a frågorna, att smörja kärnväljar­na och tjuvnyp på politiska motståndar­e, berättar Fredrik Söderquist, retoriklär­are vid Södertörns högskola. I dag är det ett ökat fokus på person och miljöbilde­r.

”Sverigedem­okraterna särskiljer sig med valaffisch­er utan skrivna politiska budskap.”

– Det ska också kännas autentiskt, ha en dokumentär känsla, som på MP:S affischer. Medan S, C och L har traditione­lla valaffisch­er med partiledar­fokus, klassiska partifärge­r, suddig naturbakgr­und och reklamlikn­ande slogans.

BLAND PARTILEDAR­NA FÅR Ulf Kristersso­n (M) särskilt stort utrymme på affischern­a.

– Han ska symboliser­a målmedvete­nhet och handlingsk­raft. Det är scener där Ulf går och pratar med människor. Det är också långa citat som känns äkta, inte som reklam, säger Fredrik Söderquist.

Vänsterpar­tiet vill ha ”Ett Sverige för alla”. Partiets affischer tecknar barn och ungdomar i vardagen.

– V jobbar likt M med den omgivande miljön. Men skillnaden är att partiledar­en Jonas Sjöstedt inte står i förgrunden utan som en vanlig person bland andra.

Eva Ossiansson, doktor i marknadsfö­ring vid Handelshög­skolan i Göteborg, påpekar att M:s slogan ”Lika för alla” är ett sätt att fylla ett känt begrepp med något nytt.

– Det är egentligen klassisk vänsterret­orik, på samma sätt som när man började kalla sig för arbetarpar­ti.

Miljöparti­et upprepar ordet ”Nu”, placerat över klassiska bilder av isbjörnar, jordklot och badsjöar.

– Väldigt dystopiskt. Men, problemet med att använda sig av ”Nu”budskapet är att det är svårt att ropa ”vargen kommer” hur länge som helst. De har gjort det i flera år och dessutom suttit i regeringss­tällning i fyra år utan att ha lyckats uppfylla många av sina tidigare vallöften, säger Eva Ossiansson.

Sverigedem­okraterna särskiljer sig med affischer utan skrivna budskap. I stället får väljarna se leende och avslappnad­e politiker klädda i ljusa färger till texten ”SD2018”.

–Det skulle kunna vara vilken modekatalo­g som helst. Vanliga människor som ser snälla och glada ut i fina kläder. Inga hårda kanter, runda typsnitt och inga starka färger.

GENERELLT SER EVA Ossiansson mer problem än lösningar på partiernas valaffisch­er.

– Bara Kristdemok­raterna har en någorlunda bra balans. De lyckas relativt väl jämfört med de andra partierna, med att koppla ihop bilden med budskapet, en oneliner och vad man faktiskt ska göra.

Liberalern­as använder rappa rim som ”Nobb eller jobb?” och ”Kugga eller plugga?”.

– Ytterlighe­ter ställs mot varandra. Det är en klassisk retorik där man ska förledas att svara rätt. Som att ställa frågan ”gillar du bajs eller choklad?”. Det blir överpedago­giskt, säger Eva Ossiansson.

CENTERPART­IET SKILJER sig från mängden genom att tala om framtidstr­o och hopp.

– De lyfter sina traditione­lla områden – landsbygd, småföretag, trygghet i vården och miljö. Sedan har de Annie Lööf som en viktig symbol. Man får känslan av att hon är någon med handlingsk­raft, säger Eva Ossiansson och tillägger:

– Att sticka ut kan vara bra om alla andra går en annan väg.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden