Ttela

”Jobbångest är naturligt”

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

NYHETER: På måndag kommer många tillbaka till jobbet efter semestern. Enligt Arbetsförm­edlingens psykolog är det för många förknippat med ångest – men det är inget fel.

Bävar du inför att börja ställa klockan igen efter en lång och skön semester? Enligt psykologen John-anders Gustafsson är du långt ifrån ensam, och han har flera tips på saker man kan göra för att lindra den.

På måndag går många tillbaka till vardagen efter flera veckors ledighet – ställer klockan, lagar matlådor och stressar till bussen igen. Söndagen innan kan vara riktigt jobbig, och en del känner kraftig ångest. Enligt psykologen John-anders Gustafsson på Arbetsförm­edlingen är detta långt ifrån ovanligt.

– Det är jättevanli­gt eftersom det är helt naturligt. Man såg fram emot ledigheten så länge, och man har umgåtts med folk man valt själv under en lång period. Det tar ett tag för kroppen att förbereda sig, och de flesta har det nog till och med, även om man trivs på sitt jobb, säger han.

JOHN-ANDERS GUSTAFSSON HAR lång erfarenhet av företagshä­lsa, och delar med sig av sina fem bästa tips för att lindra ångesten inför jobbstarte­n.

Hans första tips för att göra det hela mycket lättare är att acceptera situatione­n.

– Först och främst; se det för vad det är. Jobbångest är naturligt och går dessutom över.

Förbered dig sedan på vad som komma skall.

– Få lite struktur på saker och ting. Kolla mejlen eller ta reda på hur första veckan ser ut, så kommer det att kännas bättre.

LÄMNA HELLER INGET halvfärdig­t.

– Innan du lämnar jobbet före semestern, jobba färdigt så du slipper börja på något oavslutat när du kommer tillbaka.

Mjukstarta även med rutinerna några dagar i förväg.

– Lägg dig i tid några dagar innan, så kroppen inte får en chock på måndagen. Tänk också på att ta vara på de sista dagarna – ut och rör på dig.

SIST MEN INTE minst – planera in något kul att se fram emot.

– Lägg in något kul att göra antingen mitt i veckan eller helgen efter, så att man ser ljuset i tunneln lite grann.

Även om jobbångest är helt normalt, är det meningen att den snabbt ska gå över när man kommit in i rutinerna igen. När är det då dags att söka nytt jobb?

– Om det fortfarand­e ger ångest att gå till jobbet efter någon månad eller två, så bör man nog i varje fall börja fundera på hur bra man egentligen trivs på sitt arbete. Kanske börja titta efter annat arbete, eller söka hjälp hos psykolog på sin företagshä­lsovård, säger han. Är det vanligt att man söker hjälp för den här typen av ångest?

– Nej, det är nog inte så vanligt att man söker psykologhj­älp just för jobbångest efter semester, då har nog oftast ångesten pågått en längre tid innan man söker hjälp.

”Först och främst; se det för vad det är. Jobbångest är naturligt och går dessutom över” JOHN-ANDERS GUSTAFSSON

Psykolog

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG / TT ?? MÅNDAG MORGON. Jobbångest efter semestern är vanligt, menar experten och psykologen John-anders Gustafsson. Han har fem knep för att dämpa den.
Bild: FREDRIK SANDBERG / TT MÅNDAG MORGON. Jobbångest efter semestern är vanligt, menar experten och psykologen John-anders Gustafsson. Han har fem knep för att dämpa den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden