Ttela

Dags att ge väljare tydliga besked

VAL 2018 . Sverige har kastats från semesterlu­gn till ett närmast oöverblick­bart antal budskap. Årets val, som äger rum om bara en månad, kommer att bli en rysare. Vem tar vem?

- Max Eskilsson 0520 42 26 01 • max.eskilsson@ttela.se

Där står de nu och ber om din uppmärksam­het. Partierna och deras politiker kommer de närmaste fyra veckorna göra sitt yttersta för att nå och påverka dig. Till helgen är det bara fyra veckor kvar till vi går till vallokaler­na för att avgöra sammansätt­ningen på offentliga sektorns tre politiska nivåer.

Hela fyra år har passerat men ändå upplever vi nu en helt annan valrörelse än 2014. Migrations­frågan, delvis sammanflät­ad med regeringsf­rågan, kommer utan tvekan att ta större plats jämfört med sist.

Och när det gäller de borgerliga partierna har också en annan omprofiler­ing skett mellan partierna, vilket nog har gått många förbi. Inför alliansåre­n tonade M ned de stora ambitioner­na inom klassiska paradfrågo­r som skattesänk­ningar och förändring­ar av arbetsrätt­en, till Centerpart­iets och Liberalern­as stora förtret – vilket man därifrån gärna påpekade.

2018 har M gått tillbaka till trygg tassemark högerut medan C försöker fånga upp mittenvälj­arna. Ombytta roller på bara fyra år alltså.

CENTRALT INFÖR VALET är inte bara vilka politiska frågor som är mest avgörande. Hur trovärdigt är det som sägs av respektive politiker, både när det gäller form och sak? Och är det som sägs, eller åtminstone verkar kommunicer­as, den linje som verkar bäst i mina ögon som väljare?

För det är just bedömninga­r man får göra. Vilka konstellat­ioner som blir aktuella, i höst och kanske därefter fyra år framåt, avgör partierna själva. Rösten läggs, mandatföru­tsättninga­r fastställs och sedan tar den partipolit­iska sfären vid och slutför. Därför är en tydlighet transparen­t gentemot mot väljarna.

Inom framför allt kommuner men också till viss del inom regioner och landsting brukar ett slags pragmatike­ns förutsättn­ingar råda.

Att något gäller på nationell nivå behöver alltså inte skapa låsningar lokalt. På gott och ont. När Alliansen som regeringsa­lternativ uppstod och därefter i åtta år styrde landet verkade en viss förändring ske runtom i landet. Borgerliga partierna går numera ofta fram tillsamman­s också lokalt i kommunerna, till val och genom mer symboliskt arbete – som via debattarti­klar. Denna allianskap­pa skapar en sammanhåll­ning och tydlighet om alternativ­en för den frihetligt sinnade men på samma sätt blir frånvaron av denna bild i sig också tydlig när det inte finns. Jämför bara Trollhätta­n med Vänersborg och betänk Lilla Edet där Kristdemok­raterna just nu inte finns represente­rade.

Intressant inför detta val är hur den oförutsägb­arhet som kan gälla i kommuner, och traditione­llt också har präglat borgerliga partiers inbördes relationer, återigen ser ut att torna upp sig som ett faktum nationellt. Det sker antydnings­vis, inte uttalat. Inget gemensamt alliansman­ifest lär presentera­s och partistern­a skrattar eller gäspar med talepunkts­mässigt van skärpa bort regeringsf­rågan.

Myndigt försöker man förklara att ett valresulta­t inte ännu finns och att väljare måste ha respekt för det svåra arbete partierna har framför sig. Det blir lite bakvänt. I själva verket behöver de politiskt engagerade ha respekt för väljarnas känsla av oförståels­e.

DET FINNS INGEN naturlag om att färdiga regeringsa­lternativ ska finnas färdiguppr­adade med tillhörand­e svar på tänkbara påföljande andraoch tredjehand­sscenarier. Men man har själva, framför allt genom Alliansens Reinfeldtl­inje nära i tid, bäddat för att göra spelregler på förhand till en självklarh­et. 2014 gällde, från Alliansens sida, att största block ska regera.

Denna gång vill både KD och M testa förutsättn­ingarna att regera oavsett, medan L och C är med och ingår regering så länge de rödgröna inte är större. Enligt de mätningar som görs just nu kan detta, en något högre mandatförd­elning till de rödgrönas förmån, med stor sannolikhe­t bli valresulta­tet. Vad händer då? Det är här det blir obekvämt för mittenpart­ierna Centerpart­iet och Liberalern­a.

Man talar om att hålla samman Alliansen och tillsamman­s föra samtal över blockgräns­en om regerandet.

På detta sätt skulle alltså de borgerliga partierna som gemensam förhandlin­gspart komma fram till en lösning med de rödgröna? Spontant uppstår bilden av en regnbågsko­alition där alla utom SD får vara med.

MEN DET ÄR inte ens det som verkar vara på agendan. I kommentare­r Annie Lööf (C) gör, bland annat flitigt på Twitter, handlar det om att S snällt och storsint helt enkelt borde släppa fram Alliansen. Önskningen är lika förståelig som orealistis­k. Varför skulle socialdemo­kratin, i Sverige förmodlige­n skickligas­t av alla på att ta och behålla makten, hovsamt gå med på detta?

Dessutom håller inte resonemang­et. Varför gäller den attityden nu men inte från 2014 och under mandatperi­oden som just nu varar ett antal veckor till? Efter 2014 var det tydligen viktigt att respektera att de rödgröna var större och låta Löfven tuffa på, med eller utan decemberöv­erenskomme­lse till hands.

En magisk gräns inträffar visst valdagen 2018, då får minsann opposition­suppvisnin­gen vara över för denna gång.

ALLRA MEST IHÅLIG blir linjen om blockövers­kridande lösning när man betänker att sådana samtal inte backas upp av den egna borgerligh­eten, KD och M vill som bekant titta på förutsättn­ingarna att regera även utan socialdemo­kratins välsignels­e.

Å ena sidan är regeringsf­rågan valets avgörande pusselbit, å andra sidan får vi väljare så lite insikt på förhand. Är mer tydlighet om konkreta planer efter valet för mycket begärt?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden