Ttela

Hög tid införa social aktivitet på recept

- JESSICA KATZ Liberala Nyhetsbyrå­n

ENSAMHET. En man som obemärkt legat död i veckor. Myndighete­r som tar hand om dödsboet då ingen släkting vill kännas vid. När dokumentär­filmen ”The Swedish Theory of Love” kom ut 2016 ställdes frågan om den svenska ensamheten på sin spets.

FILMEN VISAR DYSTRA bilder av Sverige, där allt fler människor lever och dör ensamma. Men problemet med ofrivillig ensamhet stannar inte där. Isolering kan bidra till hjärtsjukd­omar, diabetes, demens och självmord, och vara dödligare än rökning, fetma och alkoholism. Därför är den brittiska idén om att skriva ut social aktivitet på recept lika enkel som genial.

Sveriges Radio (2/8) rapportera­de nyligen om en ny brittisk satsning på över 50 miljoner kronor för att öka utskrivnin­gen av social aktivitet på recept.

Det är ett led i regeringen­s arbete för att bryta ensamheten och innebär att patienter remitteras till aktivitets­lotsar som ska hjälpa dem hitta föreningar för att träffa nya vänner. Totalt avsätter den brittiska regeringen nästan 300 miljoner kronor för arbetet mot ofrivillig ensamhet. I januari tillsattes också världens första minister för ändamålet.

Att stävja ofrivillig ensamhet är en investerin­g att ta efter. I Storbritan­nien lider var sjunde person av ensamhet och var femte besök på vårdcentra­l beror på det. Patienter som hänvisas till social aktivitet har visat sig må bättre och kosta samhället mindre. I en forsknings­rapport (Polley med flera, 2017) konstatera­s att recept på sociala aktivitete­r också minskar antalet återbesök på vårdcentra­l och akutmottag­ning. Det sparar alltså dyrbara vårdresurs­er.

I SVERIGE UPPSKATTAS ungefär fyra procent av befolkning­en vara socialt isolerade (SCB, 2015). Det innebär att de bor ensamma och träffar andra mer sällan än en gång i veckan. Av dessa är omkring hälften mer isolerade än så. Förutom isolering finns också en utbredd upplevd ensamhet. Intressant vore därför att undersöka hur mycket ensamheten kostar samhället, inte minst i mänskligt lidande.

Politiker som Anna Starbrink (L) och Jakob Forssmed (KD) har diskuterat politiska åtgärder mot ofrivillig ensamhet, men än har inget omvandlats till praktik. Stora folksjukdo­mar behandlas redan i dag med fysisk aktivitet. Nu är det hög tid att utforska möjlighete­rna med att ge social aktivitet samma status.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden