Ttela

När talas det om vår vildkatt?

- RUNE JAKOBSSON

Vildkatten som finns i vår natur betecknas väl oftast som förvildad tamkatt och ska skjutas då den anses göra stor skada i naturen. Men är detta hela sanningen? När det gäller skada i naturen så borde väl minken utrotas i första hand, för den hör ju inte hemma i vår natur vilket vildkatten gör. Här sticker minkar från våra minkuppföd­are då och då. Omkring 1960 beslöt regeringen att det skulle krävas rymningsst­aket kring våra minkfarmar, men ett helt år senare upphävde man beslutet.

Vi talar om lodjur och dylikt men vildkatten nämns inte som en särskild djurart. Är det enklare att bara beteckna dessa som förvildade tamkatter, eller är upplysning­en för dålig. Här har under senare tid upptäckts många olika kattdjur, samtidigt som vi utrotar djurarter bland annat kattdjur.

Ska vi i Sverige bidra med att utrota våra vildkatter innan vi vet vad vi gör? Att vi begränsar vissa djurarter är väl en sak. Men frågan är väl om de vildkatter vi har gör så stor skada, då vi direkt kan jämföra den med minkens inverkan på till exempel fågellivet. Och antagligen behövs den för balansen i vår natur då den tar många olika byten.

Tänker på hur det blev när vi nästan utrotade örnarna för de kunde ju ta hönor. Sedan stod vi där med skarvar som var tvungna att skjutas. Men allt efter som örnarna ökar igen, så minskar skarvens utbredning då örnarna älskar att äta skarvungar. Vilket påminner om att naturen sköter sin balans, och vi kan leva med våra vildkatter.

 ?? Bild: FRANK AUGSTEIN ?? VILD. Naturen sköter sin balans, och vi kan leva med våra vildkatter, tycker insändarsk­ribenten.
Bild: FRANK AUGSTEIN VILD. Naturen sköter sin balans, och vi kan leva med våra vildkatter, tycker insändarsk­ribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden