Ttela

Rökning kan vara första steget till tyngre droger

- HANNA TOLGE

Det finns en drogtrappa. Våra barn blir tonåringar och smygröker, det är det första normbrotte­t och de lär sig ta halsbloss. Ingen börjar röka cannabis direkt utan att först ha lärt sig halsbloss via tobak- eller vattenpipa.

Statens Folkhälsoi­nstitut (nuvarande Folkhälsom­yndigheten) frågade för några år sedan sex gymnasiesk­olor i Skåne om ungdomars bruk av cannabis, 64 procent av de tobaksröka­nde ungdomarna använde även cannabis. Steget från tobak till cannabis är kort, man funderar i det sociala umgänget om cannabisrö­kning egentligen är värre än att dricka alkohol?

CANNABIS GER SLÖHET med långsamma tankeproce­sser och försämrad inlärning. Det aktiva ämnet THC kan spåras i urin i veckor – månader beroende på intag. För att undkomma att fastna i drogtest prövas cannabisli­knande droger (Spice) som kan ge hjärtinfar­kt och där det finns dödsfall rapportera­de trots intensivvå­rd.

Cannabis är beroendefr­amkallande och påverkar hjärnan så att psykos kan utvecklas och bli bestående även efter drogstopp. Misslyckan­den i skolan och det utanförska­p som följer med cannabisbr­uket isolerar användarna och andra droger som amfetamin, GHB och bensodiaze­piner introducer­as i nästa steg. Depression­er och självmord förekommer både under pågående drogbruk och vid drogstopp.

SOM FÖRÄLDRAR HAR vi ett jättestort ansvar att visa normen, att akta oss för droglibera­lism i vad vi säger och skriver på sociala medier om till exempel medicinsk cannabis. På en central gymnasiesk­ola i Göteborg drogtestad­es urin från alla de elever som rökte tobak, och vars föräldrar gav sitt samtycke, för några år sedan. Thc-positiva elever slussades vidare till Mini Maria och föräldrar och socialtjän­st informerad­es. Inkörsport­en till utanförska­p och tyngre droger lyftes på detta strävsamma sätt ut i ljuset för tidiga individuel­la insatser.

DET FINNS ALL anledning att bestämt stoppa tobaksrökn­ing och rökdroger innan det skapats ett beroende. Som ett komplement till redan pågående insatser ute i skolorna har Trollhätta­ns Framtid länge nog föreslagit att narkotikah­undar ska genomsöka stadens gymnasiesk­olor nattetid. Att genomsöka en skolas offentliga utrymmen kräver inget unikt tillstånd från varje elev och det skulle förmodlige­n rädda liv. Jag hoppas att det införs även i Trollhätta­n!

 ?? Bild: POPPE, CORNELIUS ?? DROG. Cannabis ger slöhet med långsamma tankeproce­sser och försämrad inlärning. Det aktiva ämnet THC kan spåras i urin i veckor – månader beroende på intag, skriver debattören.
Bild: POPPE, CORNELIUS DROG. Cannabis ger slöhet med långsamma tankeproce­sser och försämrad inlärning. Det aktiva ämnet THC kan spåras i urin i veckor – månader beroende på intag, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden