Ttela

Leva livet hela livet

- LISBETH GRANBERG

Jag önskar att maximera varje människas frihet att forma sitt liv så länge det inte inkräktar på någon annans frihet. Den rätten skall gälla hela livet igenom. Människor är olika, också när det handlar om hur vi vill och kan bo på äldre dar. Ingen ska behöva vara orolig för att inte få äldreomsor­g när de behöver – alla bör ha rätt till plats i kommunens omsorgsboe­nden!

När vi bygger nytt bör fokus vara boendeform­er som ger möjlighete­r till gemenskap, socialt innehåll och trygghet. Bra exempel är hus med inglasad innegård där du kan njuta av ett behagligt uteliv större delen av året eller umgås tillsamman­s med grannarna.

Befintliga äldreboend­en behöver utrustas med luftkondit­ionering i gemensamma utrymmen för att säkra en behaglig innertempe­ratur.

I hemtjänste­n vill jag att alla som behöver hjälp med maten ska kunna få den lagad hemma. Föredrar man matlådor då ska det finnas flera olika leverantör­er att välja på. Självklart ska äldreomsor­gens matserveri­ngar också vara öppna för andra som vill äta gott och nyttigt. Något som redan fungerar väl i flera andra kommuner i närområdet. Här kan du stifta nya bekantskap­er och träffa gamla bekanta, bjuda dina vänner på middag, delta i någon aktivitet eller underhålln­ing.

Jag önskar alla en skälig levnadssta­ndard. Bör fungera om pensionen lägst blir 15 000 kronor/månad netto.

Ska då räcka till boende, mat med mera. Bostadstil­lägg och äldreförsö­rjningsstö­d betalas härmed inte ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden