Ttela

Halverade skördar i torkans spår

- MINNA ULIN 0520 - 422600 minna.ulin@ttela.se

Bönderna är hårt pressade. Spannmålss­körden är upp till 50 procent lägre än normalt och den sista vallskörde­n med vinterns mat till korna riskerar att också torka bort. – Oavsett typ av lantbruksf­öretag är man drabbad i år, säger Sofia Karlsson, ordförande på Lantbrukar­nas Riksförbun­d (LRF) i Västra Götaland.

Normalt sett startar tröskninge­n av vete, havre, korn och råg i början av augusti. Men i år är ingenting som har med lantbruk att göra normalt och höstskörde­n drog på sina håll igång redan i mitten av juli. Redan nu kan man se att skörden blir mindre.

– Jag var i Gestad i går, där pratade lantbrukar­na om halv skörd på vissa grödor. På min egen gård utanför Grästorp ser vi kanske en 20-procentig minskning, säger Sofia Karlsson.

I GENOMSNITT ÄR minskninge­n på 30 procent, med stora lokala variatione­r. En konsekvens blir lägre lönsamhet hos spannmålso­dlarna, som visserlige­n kan ta ut högre priser när tillgången sinar men inte har så mycket att sälja. Djurbönder­na ser en direkt effekt i betydligt högre foderkostn­ader.

– Regeringen­s aviserade krisstöd är välkommet, men det räcker inte för att täcka upp ökade kostnader. Och om det inte finns foder att köpa hjälper inga bidrag. Hela norra Europa är drabbat av torka, så det är problemati­skt.

Det är dessutom fortfarand­e köer till slakterier­na. Djur som skulle ha slaktats ut inför hösten, blir kvar i ladugården och äter av det dyrbara fodret.

GRÖDOR SOM SÅDDES i höstas, när det var väldigt regnigt, har i regel klarat sig bättre än vårsådden men utfallet beror också på vilken slags jord man har och om man fått glädje av de regnskurar som trots allt kommit.

Nu behövs mer regn, inte minst för att raps och andra grödor som kunnat sås extra tidigt i år ska kunna växa. Men allra mest kritiskt är läget nu för mjölkbönde­r. Snart har de sin sista chans att få in gräs och klöver i en tredje vallskörd. Sofia Karlsson har pratat med många bönder i Västra Götaland och de är överens om att skörden bör tas in mellan 15 och 20 augusti.

– Vi närmar oss det magiska datumet. De jag talat med hyser fortfarand­e en förhoppnin­g om ganska mycket mer regn för en tredje skörd som ger ett hyfsat resultat. Men på en del ställen är vallarna helt bruna, där finns inget att skörda.

RISKEN MED VALLSKÖRD när det inte kommit tillräckli­gt med regn är att man inte kan ta en skörd nästa vår, marken blir för hårt sliten. TTELA har talat med ett flertal lantbrukar­e, som vittnar om allvaret i situatione­n.

– Vi är hårt pressade. Det behöver komma regn, om vi inte får in grässkörde­n nu kommer det att få omfattande konsekvens­er, säger en av dem.

”Vi är hårt pressade. Det behöver komma regn, om vi inte får in grässkörde­n nu kommer det att få omfattande konsekvens­er”

 ?? Bild: PRESSBILD ?? DÅLIG SKÖRD. ”Jag var i Gestad i går, där pratade lantbrukar­na om halv skörd på vissa grödor. På min egen gård utanför Grästorp ser vi kanske en 20-procentig minskning”, säger Sofia Karlsson.
Bild: PRESSBILD DÅLIG SKÖRD. ”Jag var i Gestad i går, där pratade lantbrukar­na om halv skörd på vissa grödor. På min egen gård utanför Grästorp ser vi kanske en 20-procentig minskning”, säger Sofia Karlsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden