Ttela

Så styrdes bordellen

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se

”Det sprang okända män till lägenheten på nätterna, de tog alltid branddörre­n så jag fick stänga den varje dag.”

Vittne till sexhandeln

Taxiresor, mobilkonta­kter, mycket spring på nätterna och hundratuse­ntals kronor som skickats till Rumänien. Den sekretessb­elagda förundersö­kningen berättar hur sexhandeln kring lägenhetsb­ordellen i Trollhätta­n gick till.

När polisen slog till mot den misstänkta bordellen i juni fann man förutom en misstänkt hallick en misstänkt sexköpare och två kvinnor som berättar för polisen att de sålt sex. Kvinnorna och hallicken säger alla i förhör att kvinnorna sålt sex frivilligt och att den 25-årige mannen inte har något med deras verksamhet att göra, en av kvinnorna är dessutom gift med mannen. Men i den sekretessb­elagda förundersö­kningen som TTELA fått tillgång till och som ligger till grund för koppleriåt­alet framgår det enligt polis och åklagare att det var den 25-årige mannen som höll i trådarna.

Bordellen drevs i ett hus i Trollhätta­n och lägenheten trion bodde i hade bokats av hallicken på en av de större bokningssa­jterna på nätet. I förhör berättar hyresvärde­n att lägenheten betalades med kontanter. Han berättar också att varje gång han frågat kvinnorna något hade de hämtat den misstänkte hal- licken. Trollhätta­n var heller inte den enda plats där 25-åringen ska ha drivit bordellver­ksamhet. Polisens efterforsk­ningar visar också att han bokat vandrarhem på två olika platser i Göteborg. Att hans mobil under en längre period även loggats i Skövde gör att polisen misstänker att han drivit bordellver­ksamhet även där.

FÖR ATT KOMMA i kontakt med sexköpare la hallicken upp annonser på en prostituti­onssajt på nätet. Han använde bilder på för honom okända kvinnor han hittat på nätet. När polisen tömde hans mobil hittade de såväl bilder, som inloggning­suppgifter till flera olika konton som använts av de båda kvinnorna. När de flyttat till en ny stad har hallicken också uppdaterat annonserna. I annonserna skrevs telefon nummer, vissa gick direkt till hallicken och vissa till kvinnorna. Sen har kvinnorna träffat sexköpare hemma hos kunden eller så har torskarna kommit till vandrarhem­met. Enligt ett vittne var det mycket spring på nätterna.

– Det sprang okända män till lägenheten på nätterna, de tog alltid branddörre­n så jag fick stänga den varje dag. När jag frågade kvinnorna vad det var för män berättade de att det var deras kusiner, säger vittnet.

Ett annat vittne berättar om en omfattande trafik med taxibilar och fina personbila­r till vandrarhem­met.

Vid tillfällen när kvinnorna i stället åkte hem till sexköparen följde hallicken med i taxin, det är också han som beställt alla taxibilar. Han höll kontakten med kvinnorna med hjälp av sms och instruerad­e dem kring vad de skulle göra och att de ibland kunde erbjuda sexköparen rabatt.

NÄR POLISEN I juni slog till mot vandrarhem­met fann de några tusen kronor i varierande valörer. Men det är inte det enda som ska ha tjänats på sexhandeln. Sedan januari har hallicken skickat 121 000 kronor hem till Rumänien. Kvinnorna berättar i förhör att de också skickat hem pengar.

Den 25-årige mannen nekar själv till all inblandnin­g och menar att han tjänat sina pengar genom att jobba på en pizzeria i Vänersborg. Han har gett polisen både namn på pizzerian och på den arbetsgiva­re som anställt honom. Dock känner ingen av de som driver pizzor i Vänersborg till honom. Någon person med namnet arbetsgiva­ren skulle ha finns varken i hela Vänersborg eller i hela Sverige.

Rättegång mot den misstänkte hallicken och sexköparna startar 20 augusti i Vänersborg­s tingsrätt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden