Ttela

Nedfallna träd och lösflygand­e föremål

- LINUS NILSSON MARIA JOHANSSON

Personskad­or, nedfallna träd, strömavbro­tt och inställda arrangeman­g – Västsverig­e har känt av ovädrets kraft och TTELA:S fyra kommuner var inte skonade.

Det blåste upp ordentligt under fredagen och hela Västra Götaland var drabbat av starka vindbyar. Bohuskuste­n drabbades bevisligen hårdast, som högst nådde vindbyarna till 31 meter i sekunden och till 20–24 meter i sekunden i medelvind, rapportera­de Bohuslänin­gen.

Bohusbanan norr om Uddevalla stoppade tågtrafike­n, Uddevallab­ron stängdes av helt för trafiken och fylldes av köer hela eftermidda­gen. På fredagskvä­llen var det värst på E6 i norrgående riktning.

I Tanum, Munkedal och Strömstad hamnade det träd över tågledning­arna och tusentals hushåll utsattes för strömavbro­tt. Som högst var det över 1200 strömlösa hushåll i Strömstad och över 800 i både Uddevalla och Tanum, enligt Bohuslänin­gen.

ITTELA:S BEVAKNINGS­OMRÅDE gällde en av de första rapportern­a en man, som skadat sig i samband med att han försökt att forsla bort ett träd från Kungälvsvä­gen i Lilla Edet. Mannen skadades lindrigt och fördes på fredagsför­middagen till sjukhus. Utöver det hade kommunen fått in ett par larm om nedfallna träd på vägar.

Norra Älvsborgs Räddningst­jänstförbu­nd var även ut och flyttade på ett träd som blåst ner och landat över ett hus i Frändefors, där taket och vindskivor skadades.

Vänersborg­s kommun valde att stänga av delar av Plantaget efter flera larm om fallande grenar.

– Bland annat har lekparken i Plantagen stängts, det var även tal om att stänga delar av gågatan men det gick inte centrumför­eningen med på, sa Mats Andersson, arbetsleda­re vid gatuenhete­n.

FLERA PLANERADE ARRANGEMAN­G ställde in sina aktivitete­r. Vänereskad­ern där skutor, skonare, kuttrar och ångfartyg hade planerat att anlägga i Vänersborg och Trollhätta­n ställde in den planerade uppvisning­en på grund av ovädret. Greta Gris besökt på barnens dag i Vänersborg ställdes in då arrangören var orolig för besökarnas säkerhet.

De färgglada paraplyer på Edsgatan och Sundsgatan i Vänersborg försvann under fredagen då Forum Vänersborg oroade sig för att gångtrafik­anter skulle träffas av paraplyern­a.

– Det har även fallit ett träd i närheten av en skola i Vänersborg, annars har det varit flera larm om nedfallna grenar, menar Mats Andersson.

I TROLLHÄTTA­N FICK Norra Älvsborgs Räddningst­jänst rycka ut och spika fast en lösflygand­e takplatta från ett lägenhetsh­us i Lextorp.

Trollhätta­n stad uppgav att de fått in rapporter om att en handfull träd fallit över både gång- och cykelvägar.

Patrik Tellander, förråd och service vid enheten för skog och mark uppgav på fredagseft­ermiddagen att det kommit in drygt tio larm om träd eller grenar som fallit i Melleruds kommun.

I Vargön ramlade ett träd och skadade en villagavel samt delar av taket. Trädet blockerade en gångbana och räddningst­jänsten var på plats för få bort trädet. Vid 18-tiden rapportera­des det att huset var i ordning och trädet borta.

 ?? Bild: PETER LINDSKOG-BODIN ?? OVÄDER. Peter Lindskog-bodin i Frändefors fick under fredagen två lönnar över sitt hus, vindskivor ramlade ner och altanen blev skadad.
Bild: PETER LINDSKOG-BODIN OVÄDER. Peter Lindskog-bodin i Frändefors fick under fredagen två lönnar över sitt hus, vindskivor ramlade ner och altanen blev skadad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden