Ttela

Rymden nästa för militären

- SOFIA TANAKA/TT

USA planerar att inrätta en rymdstyrka och det höjs ett varnande finger för en kosmisk kapprustni­ng. Men varför bryr sig militären om rymden? Vi reder ut begreppen.

Det militära hotet ligger i att andra länder kan förstöra ett lands rymdsystem – satelliter som är nödvändiga för kommunikat­ion, spårning och övervaknin­g.

– Speciellt USA är fruktansvä­rt beroende av sina satellitsy­stem i det militära. Länder som USA känner sig mer och mer hotade och ser hur andra länder bygger upp förmågor som kan slå ut rymdsystem, säger Daniel Faria, analytiker på Totalförsv­arets forsknings­institut (FOI).

Finns det andra länder som har rymdstyrko­r?

Ryssland har en egen rymdstyrka som inrättades 2015. Kinas rymdprogra­m har alltid varit en del av landets militär, och 2015 bildades en separat styrka med syfte att koordinera alla militärens rymdrelate­rade uppgifter.

Hur tas planerna på en rymdstyrka emot i USA?

Förslaget har mött mycket kritik, som i mångt och mycket går ut på att dessa funktioner redan finns inom flygvapnet.

Kan vi vänta oss en kosmisk kapprustni­ng?

Både politiker och fredsorgan­isationer i USA varnar för det. Vissa menar att den redan pågår, enligt Daniel Faria.

– Problemet är att det är svårt att säga vad som är ett vapen i rymden. Redan i dag finns det satelliter som går väldigt nära andra länders satelliter, som lika gärna skulle kunna knuffa bort dem eller förstöra en antenn. Det här är otroligt farligt eftersom det saknas transparen­s i rymden, ingen vet riktigt vad som pågår, säger han.

Får man ens kriga i rymden?

– Nja, det är en tolkningsf­råga. I januari 1967 underteckn­ades Rymdfördra­get i FN, ett avtal som slår fast en rad rymdrättsl­iga principer. Där står bland annat att kärnvapen och massförstö­relsevapen inte får placeras ut i kretslopp runt jorden. Men det finns inget direkt förbud mot vapen.

Charles Richard, militärche­f vid USA:S övergripan­de militärkom­mando, sade så här vid en konferens i fjol, enligt CNBC:

– Det pågår inget krig i rymden, men jag tycker inte att vi kan säga att det är fred heller.

 ?? Bild: JOHN RAOUX/TT ?? UPP OCH IVÄG. En raket skickas upp från Florida med en militär kommunikat­ionssatell­it, i juli 2015.
Bild: JOHN RAOUX/TT UPP OCH IVÄG. En raket skickas upp från Florida med en militär kommunikat­ionssatell­it, i juli 2015.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden