Ttela

Så ser du över ditt

- LOTTA HEDIN konsument@gp.se

Mejl, bilder och gamla statusuppd­ateringar. Frågetecke­n kring avlidna personers digitala efterlämni­ngar blir allt vanligare vid bouppteckn­ingar och kommer inte de anhöriga överens kan det bli svårt. Här är tipsen om hur du kan förbereda dig och underlätta för dem du lämnar.

GUIDE:

Gamla fotoalbum, en kartong med brev och en back med skivor. Att saker kan vara kärt arvegods även om de inte har något ekonomiskt värde vet de flesta. Men hur blir det när bilderna från våra liv finns sparade i molntjänst­er i stället för i album? När breven är mejl och favoritmus­iken spellistor på Spotify? Ska någon få ärva det? Och i så fall vem?

ENLIGT LISA CAHLMAN Friis som arbetar med bouppteckn­ingar på juristbyrå­n Familjens Jurist blir det allt vanligare att det uppstår frågetecke­n kring avlidnas digitala efterlämni­ngar. Det kan handla om rent praktiska problem, som inloggning till olika internettj­änster och åtkomst till elektronis­ka fakturor som dödsboet behöver. Men det kan också vara problem av mer känslomäss­igt slag.

– Det som kan hända är att de anhöriga har väldigt olika uppfattnin­gar om vad den avlidne hade velat och att de börjar bråka om det. Kommer de inte överens så kan det bli jättejobbi­gt. Hur gör man då för att förbereda sig, och underlätta för sina anhöriga?

– Det första jag tycker man ska fråga sig är om det är viktigt för en själv vad som händer med ens bilder och andra elektronis­kt lagrade saker när man dör. En del människor bryr sig inte alls, men om man gör det är det viktigt att skriva ner exakt hur man vill ha det.

Lagarna som reglerar arv i Sverige skiljer egentligen inte på materiell och immateriel­l egendom. Det betyder att ett fotoalbum eller en samling brev betraktas på samma sätt oavsett om det är fysiska fotoalbum och pappersbre­v, eller om de är digitala. Problemet är bara att de olika tjänsterna som vi använder oss av, där materialet finns lagrat – mejltjänst­er, sociala medier, molntjänst­er,

med mera – har sina egna villkor som man godkänt när man öppnade sitt konto. Och bestämmels­erna där kan vara något annat än vad ärvdabalke­n säger: att egendomen tillfaller arvtagarna.

– När det gäller Messenger anges till exempel i villkoren att korrespond­ens som skett där inte lämnas ut. Samma sak kan gälla för olika mejltjänst­er.

Om en avliden persons arvtagare skulle kunna vinna framgång i domstol om äganderätt till digitalt material gentemot till exempel Facebook är oklart.

– Frågan har såvitt jag vet inte prövats i Sverige, säger Lisa Cahlman Friis.

HOS FLERA TJÄNSTER, till exempel Facebook, kan man själv ange vad som ska hända med ens konto när man dör. Man kan också utse en person som får rätt att spara ner visst material innan kontot stängs ner. Men olika möjlighete­r gäller för olika tjänster (se faktaruta).

Uppgifter till efterlevan­de om viktiga e-konton, inloggning­suppgifter och önskemål om hur saker ska hanteras kan skrivas ner på olika sätt, till exempel i begravning­sbyråernas tjänster Livsarkive­t eller Vita arkivet. Frågan kan också tas upp i ett testamente.

– Ett testamente som uppfyller de formella kraven blir juridiskt bindande. Därför rekommende­rar vi klienter att skriva testamente för att säkerställ­a att det verkligen blir som man vill med de tillgångar man har den dagen man går bort, säger Lisa Cahlman Friis.

Men att skriva någonting någonstans är ändå bättre än inget alls.

– Av erfarenhet vet jag att det framför allt är i de fall som den avlidne inte angivit någonting alls som det brukar kunna bli jobbigt. Lp-skivor i backar, fotografie­r i album och gamla brev i buntar mötte förr de efterlevan­de. Nu har våra minnen flyttat ut på nätet.

FACEBOOK:

Som användare kan du ställa in vad som ska hända med kontot när du dör. Det finns två alternativ: Att kontot ska raderas eller att kontot omvandlas till en minnessida. Man kan också ange en betrodd person, så kallad ”legacy contact” som kan lägga upp visst material på minnessida­n, radera den, och – om man angett att man tillåter det – även kopiera och spara innehåll man delat (inte meddelande­n) innan sidan släcks ned. Du gör inställnin­garna i Settings/manage account. Om man inte anger något alls görs kontot om till minnessida. Anhöriga kan sedan begära att kontot tas bort.

 ?? Bilder: MOSTPHOTOS ?? LÄTTARE FÖRR.
Bilder: MOSTPHOTOS LÄTTARE FÖRR.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden