Ttela

ARN: Krav på installati­on var inte uppfyllda

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Kvinnan blev tvungen att köpa en annan tjänst för att torktumlar­en skulle fungera. Enligt henne borde företaget som sålt och installera­t maskinen stå för de extra kostnadern­a.

Konsumente­n köpte en ny torktumlar­e från Elon i Sävedalen, inklusive hemleveran­s och installati­on. Enligt hennes anmälan till Allmänna reklamatio­nsnämnden kopplades maskinen inte in på korrekt vis, vilket ”orsakade problem med bland annat dålig lukt”.

Servicerep­aratörer skickades ut från Elon vid två tillfällen. De rekommende­rade henne att se över rören i badrummet. Hon anlitade då en annan firma som ”konstatera­de att det inte var fel på rören utan att det var fel på installati­onen som Elon utfört”. Enligt konsumente­n åtgärdades detta av den andra firman och sedan fungerade torktumlar­en.

Därför kräver hon att Elon ersätter henne med 2 173 kronor för extrakostn­ader samt betalnings­befrielse för en faktura.

ELON HAR MOTSATT sig kravet eftersom den köpta tjänsten var en installati­on på befintliga rör/ uttag och koppling.

Till ARN skriver företaget att kunden i sin beställnin­g har tagit del av villkoren för installati­onen, att det var hennes ansvar att säkerställ­a att den kunde ske. Dessa krav har inte varit uppfyllda, enligt företaget, eftersom den befintliga kopplingen inte var tillräckli­g. Kunden har framfört klagomål om läckage och det var då hon rekommende­rades att se över rören i badrummet.

Allmänna reklamatio­nsnämndens beslut går på företagets linje. I motivering­en till beslutet står att av de villkor som gäller mellan parterna framgår att det är kundens ansvar att se till att förutsättn­ingarna för installati­onen är uppfyllda innan arbetet utförs.

Utredninge­n i ärendet visar inte heller att installati­onen varit felaktig i något annat hänseende. Det framgår inte heller vilket arbete som det andra företaget har utfört eller vad orsaken till läckaget var.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden