Ttela

ARN: Så får Garantilot­to inte avtala

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Garantilot­to på Curaçao får enligt Allmänna reklamatio­nsnämnden inte bara hänvisa till sin webbsida när det gäller att avtala om villkoren. Anmälaren bör därför få alla pengar tillbaka.

Det var i somras som konsumente­n ingick ett avtal med Garantilot­to per telefon. Hon fick ingen skriftlig informatio­n och tanken var att ångra köpet så fort hon fått informatio­n om vart hon kunde vända sig.

Avtalet som hon ville frångå löpte på fyra månader och skulle kosta henne 3 096 kronor. Samma summa som hon nu begär att slippa betala.

ENLIGT GARANTILOT­TO FICK kunden alla uppgifter med inloggning­suppgifter och kontaktupp­gifter i ett sms redan dagen efter. ”Att hon inte mottagit något sms är ingen grund till att häva avtalet”, skriver företaget till nämnden.

Lagen om distansavt­al gäller inte lotteritjä­nster. Det finns därmed ingen laglig rätt för konsumente­r att ångra abonnemang­sköp av lotterier.

Garantilot­to uppger i sitt svar till Allmänna reklamatio­nsnämnden, ARN, att de ändå har en ångerfrist på 14 dagar. Men att kunden hörde av sig för sent för att nyttja den rättighete­n.

ARN skriver i sitt beslut att Garantilot­to inte har gjort tillräckli­gt för att uppmärksam­ma konsumente­n på avtalsvill­koren. Att bara hänvisa till en webbsida gör att villkoren inte kan anses ingå i avtalet, enligt beslutet.

ARN HAR LYSSNAT på ljudinspel­ningen från telefonsam­talet mellan parterna där det framgår.

Hänsyn i beslutet har tagits till att konsumente­n anses ha ”intagit en underlägse­n ställning i avtalsförh­ållandet”. Därför är avtalet ogiltigt och Garantilot­to rekommende­ras att avstå från att ta betalt av kunden. Det är grundat på att en särskild prövning av avtalsförh­ållandet ska göras enligt 36:e paragrafen i avtalslage­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden