Ttela

”Jag har inga ovänner i politiken”

JUBILAREN: PETER GÖTHBLAD FYLLER 50 ÅR

- LOVISA MEIJER 0520-42 26 00 lovisa.meijer@ttela.se

Peter Göthblad har alltid arbetat med människor på ett eller annat sätt. Och inte minst i hans roll som politiker. – Alla människor är unika, med sin egna historia att berätta.

När Peter var bara ett år gammal flyttade han till Vänersborg från Lerum, och här har han blivit kvar. Han har alltid brunnit för att hjälpa människor på ett sätt eller ett annat, vilket speglar sig i hans arbetsval. Hans arbetsplat­ser i livet har bland annat bestått av ålderdomsh­em, ambulansen och på psykiatrin både i Vänersborg och Trollhätta­n.

– Allt har egentligen haft och göra med människor. Det är det jag tycker är kul, att hjälpa och följa människor genom olika delar och kriser i livet. Alla är unika, med sina egna historier att berätta, säger Peter.

I mars började han på sin nya tjänst, som kriminalvå­rdsinspekt­ör på anstalten Brinkeberg.

– Det är jätterolig­t med nya utmaningar, eftersom jag åtminstone har 15 år kvar att jobba. Vi får självklart se vad som händer, men jag trivs väldigt bra just nu.

DE FLESTA KANSKE känner igen Peter på grund av politiken.

1991 gav sig Peter in i politiken, och redan 1994 blev han invald i kommunfull­mäktige. Då var han en del av det lokala partiet Folkviljan. Ett parti som upplöstes 2006.

– Då stod jag i valet och kvalet om jag skulle fortsätta i politiken eller inte. Jag tyckte ju att det var jättekul, och så fick jag lite olika inbjudning­ar från olika partier, berättar Peter.

– Jag läste på och fastnade för Folkpartie­t, som nu heter Liberalern­a, så jag har jobbat med dem sedan dess.

Peter fick under åren fler och fler uppdrag för Liberalern­a, men efter att ha tackat ja till sin nya tjänst på Kriminalvå­rden har han fått avsäga sig sina uppdrag.

– Men jag är fortfarand­e kvar i kommunfull­mäktige. Hur hanterar du kritik inom politiken?

– Så länge jag känner att jag har på fötterna, och kan stå för min åsikt så känner jag att jag alltid kan argumenter­a för mig.

Peter beskriver att han aldrig blivit hotad eller liknande på grund av politiken.

NÅGRA PLANER PÅ att ta den politiska karriären till högre än kommunnivå finns dock inte i dagsläget.

– Det är tuff konkurrens, och jag har inte haft de ambitioner­na. Det krävs mycket arbete om man vill kryssa in sig på det sättet, och det kostar både tid och pengar.

Peter svarar säkert på frågan om vilken som är den viktigaste frågan inför höstens stundande val.

– Det är skolan. Att vi har lärare och lokaler till våra barn och ungdomar. Att ungdomarna ska komma ur skolan med fullständi­ga betyg är det absolut viktigaste. Vi kan inte ha elever som går i skolan i tolv år och inte får fullständi­ga betyg, säger Peter.

Födelsedag­en ska bland annat firas med familjen. Den består av frun Eva, och två vuxna döttrar, Johanna och Emelie. För tre år sedan blev Peter morfar för första gången, och sedan dess har han fått ytterligar­e tre barnbarn.

– Det var väldigt spännande att bli morfar! Det har ju varit jag som tjatat lite på dem, att jag inte ville bli för gammal innan jag fick barnbarn! Så nu om det skulle vara någon gång då jag inte kan passa får jag höra att det är ju jag som har tjatat, säger Peter med ett skratt.

Hela familjen ska fira födelsedag­en med en resa till Kreta. Dessutom kommer Peter hålla öppet hus för att fira 50-årsdagen, med många bekanta och vänner inom politiken som kommer och firar.

 ?? Bild: LOVISA MEIJER ?? SKOLAN FÖRST. Peter Göthblad menar att skolan är den absolut viktigaste frågan inför valet i höst.
Bild: LOVISA MEIJER SKOLAN FÖRST. Peter Göthblad menar att skolan är den absolut viktigaste frågan inför valet i höst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden