Ttela

Mam! står för rätten att synas och ta plats

KONST: 19 KONSTNÄRER STÄLLER UT HOS NOT QUITE

- JOHANNA LUNDBERG 0520-42 27 88 johanna.lundberg@ttela.se

Det vankas konstfross­a hos Not Quite i Fengersfor­s. Idag är det vernissage för grupputstä­llningen Mark My Words där 19 konstnärer från Sverige och norra Europa visar upp sina verk.

På fasaden till en av de tegelbyggn­ader som rymmer utställnin­gshallarna växer vildvinet tätt. Här ska också göras rum för ett textilkons­tverk som Theodora Ekholm är i färd med att få på plats när TTELA besöker Not Quite dagarna innan vernissage­n.

Bomull, socker, silke, guld. Namn på material som brukar förknippas med bröllopsda­gar står tryckta på ett bomullstyg. Och intill dem ett antal begrepp som brukar användas i teambuildi­ng för att beskriva relationer­s olika faser.

– De här orden, och guldringar­na, är traditione­lla symboler för tvåsamhet och monogama relationer. I mitt konstnärsk­ap utgår jag från, och ifrågasätt­er, hur kärlek definieras och hur relationer brukar vara organisera­de, säger Theodora Ekholm.

HON ÄR EN av medlemmarn­a i konstnärsg­ruppen Mam! som ställer ut verk i utställnin­gen Mark my Words. Mam! består av tio unga svenska konstnärer från olika delar av landet. Gruppen bildades för ett par år sedan med syftet att skapa en plattform för konstnärli­gt utbyte och solidarite­t.

– Efter examen från konstutbil­dningen kändes det som att jag stod inför ett stort djup. ”Vad ska hända nu, vilken väg ska jag gå?”. Med Mam! vill vi lyfta fram unga coola konstnärer och skapa en frizon där vi kan stötta varandra och bygga kontakter, säger Funny Livdotter, som är producent för utställnin­gen och medlem i både Mam! och Not Quites konstnärsk­ooperativ.

När Mam! nu har kommit till Fengersfor­s har de dessutom bjudit in ett antal utländska konstnärer från bland annat Island, Schweiz och Tyskland. Samtliga har fått inkvarteri­ng hos flera av de lokala konstnärer som bor i närområdet.

– Det är en del av utbytet och ett sätt att knyta kontakter med andra konstnärer. Jag har försökt Utställnin­gen Mark My Words visas mellan 11 augusti och 2 september. I dag har också utställnin­gen Rotrörelse­r vernissage, med verk av Olivia de Jong & Kerstin Helenesdot­ter. att matcha ihop personer på ett så bra sätt som möjligt, säger Funny Livdotter.

DAGARNA INNAN VERNISSAGE­N pågår förberedel­serna i de rymliga Oceanhalla­rna. Genom de höga fönstren strålar solen in och landar på ett par vita kroppsdela­r – ett huvud, händer och fötter – som sticker upp ur en mörk grund. Skulpturen är ett av Ida-johanna Lundqvists verk där hon har utgått från egna erfarenhet­er av att jobba som sjuksköter­ska inom palliativ vård.

– Jag har reflektera­t kring hur en kropp placeras efter döden. Inom vården blir det väldigt fysiskt, vi följer listor för hur en död kropp ska hanteras. Ofta placeras den väldigt rakt och stelt. Det kan på ett sätt vara synd, eftersom det ju inte är ett bekvämt sätt att ligga. Samtidigt är det ett sätt att visa på skillnaden mellan en levande och en död kropp, säger hon.

Hon berättar att skulpturen har väckt en hel del associatio­ner hos människor, som sett kopplingar till både Hamlets Ofelia och Star Wars.

SOM EN TYDLIG kontrast till den döda kroppen svävar rosa heliumball­onger omkring uppe i taket. I snörena dinglar nejlikor, som också kommer att synas i en animation som Hinni Huttunen från Finland står bakom.

I samband med utställnin­gen släpper Mam! också en publikatio­n som de hade realeasefe­st för i Fönsterver­kstan redan på fredagskvä­llen. Hos de 19 deltagande konstnärer­na syns minst lika många olika uttryckssä­tt. Utställnin­gen innehåller alltifrån installati­oner och video till fotografie­r och skrivarwor­kshops.

– Mark my Words står för rätten att synas och ta plats. En knytnäve i luften, liksom, säger Funny Livdotter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden