Ttela

Upp till bevis för ”nya” Arsenal

- JIMMY EWERTSSON sport@gp.se

Förändring­ens vindar blåser på Emirates Stadium när Arsenal för första gången på 22 år ska sparka igång en Premier League-säsong utan Arsène Wenger på tränarbänk­en. Nye managern Unai Emery får tuffast möjliga start när Arsenal gästas av regerande ligamästar­na Manchester City i premiären.

Så kom slutligen den där efterlängt­ade förändring­ens sommar för Arsenal. I våras drog Arsène Wenger på sig sin långa, kramgoa dunjacka och vandrade ut genom portarna på Emirates Stadium efter att troget och kärleksful­lt tjänat samma klubb i 22 år. ”Att möta ett slut är också att skapa en början”, skrev T.S Eliot, och Arsenals supportrar tycks se optimistis­kt på inledninge­n av en framtid som är både mer oviss och kittlande än på länge.

ARSENAL SOM FOTBOLLSKL­UBB har förändrats ända in i grunden de senaste månaderna när The Gunners förberett sig på livet utan Wenger. Så sent som i veckan stod det klart att amerikanen Stan Kroenke blir enväldig ägare av klubben sedan Alisher Usmanov sålt sina andelar, och sedan tidigare har VD:N Ivan Gazidis plockat in Barcelonas Raúl Sanllehí och Dortmunds Sven Mislintat för att styra klubben och ansvara förarbetet på transfer marknaden, vilket i sin tur ska ge nye managern Unai Emery möjlighete­n att till fullo fokusera på att förbättra laget på fotbollspl­anen.

– Det här är en stor, stor klubb. Arsenal har historien och nuet. Vi vill skapa framtiden. Varje morgon vaknar jag upp med en stor motivation för att inleda arbetsdage­n, sa Emery under Arsenals sommarturn­é i Singapore.

Emery tycks omfamna utmaningen att ersätta Wenger och att åter förvandla Arsenal, som i fjol slutade sexa i Premier League, till ett lag som utmanar om de riktigt stora titlarna. Emery har gott om rutin och en hel del titlar på sitt CV från åren i Sevilla och PSG, men i Arsenal förväntas han inte vända upp och ner på allt och bringa titlar omedelbart. Men Premier League-rivalerna kan räkna med ett annorlunda Arsenal mot vad vi vant oss vid att se.

ALLA SOM TIDIGARE arbetat med den baskiske tränaren vittnar om Emerys besatthet av sitt yrke och Arsenal-spelarna har redan fått vänja sig vid en ny stil på träningspl­anen. Emery kräver en enorm intensitet och arbetsinsa­ts från sina spelare och han lägger ner absurt mycket tid på att detaljstud­era videoklipp i sina matchförbe­redelser.

– Emery visade så mycket videoklipp att jag fick slut på popcorn. Han är besatt av fotboll, det är praktiskt taget en sjukdom. Men han är en av de bästa tränarna jag haft, beskrev Real Betisveter­anen Joaquín, som spelade under Emery i Valencia, pricksäker­t.

Under försäsonge­n har Emery lagt stor vikt vid den defensiva organisati­onen för att göra Arsenal mer flexibelt och hitta balans för den spännande offensiven med Mesut Özil, Henrikh Mkhitaryan, Alexandre Lacazette och Pierre-emerick Aubameyang. Arsenal har förstärkt med rutinerade försvarsel­akingar som Sokratis och Stephan Lichtstein­er, utöver Leverkusen-målvakten Bernd Leno, talangfull­e Mattéo Guendouzi och högt skattade uruguay an ske mittfälts ter r i er n Lucas Torreira. Kampen i Premier League-toppen är dock benhård, och även om målet är att ta en Champions League-plats lär Arsenal få ställa in sig på en oviss övergångss­äsong.

EMERY STÅR INFÖR tuffast möjliga motstånd i sin debut på Arsenals tränarbänk när fjolårets suveräner Manchester City, som siktar på att bli första lag sedan 2009 att försvara en Premier League-titel, gästar Emirates Stadium. Och inför söndagens premiär hyllar Pep Guardiola sin landsman Emery:

– Unai har en otrolig arbetsmora­l och han vet allt om motståndar­na. Han är en toppmanage­r. Jag tror Arsenal kommer vara jämnare i år, så det kommer bli svårt, men det är trevligt att Premier League blir tuffare och tuffare för varje år, säger han.

PREMIER LEAGUE-SÄSONGEN 2018/19 är officiellt igång och för Arsenals del är det dags att ta de första stegen in i en ny era. Det finns all anledning för supportrar­na att vara både nyfikna och exalterade över vad som komma skall för Unai Emerys Arsenal.

 ?? Bild: PAUL CHILDS ?? NYTT ANSIKTE. För första gången på 22 år har Arsenal en ny tränare bakom bänken. Nu ska Unai Emery och hans mannar visa att nya Arsenal är ett lag att räkna med.
Bild: PAUL CHILDS NYTT ANSIKTE. För första gången på 22 år har Arsenal en ny tränare bakom bänken. Nu ska Unai Emery och hans mannar visa att nya Arsenal är ett lag att räkna med.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden