Ttela

Duplantis tog sig enkelt till Em-final

- INGELA AHLBERG/TT

Armand Duplantis är som väntat vidare till Em-finalen i stavhopp. Svensken var en av tio hoppare som klarade 5,61. – Det kändes bra, det var bra hoppning och jag fick en bra känsla för banan. Jag är glad att jag har det avklarat och nu ser jag fram emot finalen, säger han.

Svensken rev sitt inlednings­hopp på 5,51, men tog i det andra och gled sedan över 5,61 i första hoppet.

– Det blåste till och från under uppvärmnin­gen och det var svårt att få till stabil löpning. Det gick sen bättre att springa än under uppvärmnin­gen så jag fick byta till en styvare stav till det andra hoppet, säger Dupantis.

ANGELICA BENGTSSON HADE svårt att kommunicer­a med sin tränare Peter Widén under stavfinale­n på grund av den höga ljudnivån på Olympiasta­dion. Armand Duplantis lär inte få de bekymren i söndagens final. Han och hans tränare, pappa Greg, har redan sitt eget teckensprå­k i form av siffror.

– Kommunikat­ion är väldigt viktigt. Kan man inte kommunicer­a med sin tränare blir det verkligen svårt, säger han.

FEM HOPPARE VAR felfria över 5,61 i kvalet. Tio totalt tog höjden.

– Några ser väldigt bra ut. Jag tror att man måste ta 5,85 för att ta medalj. Det är ganska högt så det blir ingen lätt uppgift. Men jag är redo, säger han. – Jag ändrar inte mitt mål, det har känts bra och jag siktar på medalj.

18-ÅRINGEN HAR OCKSÅ sin mamma Helena, som också är hans tränare, på plats i Berlin. Men henne kommunicer­ar han inte med under tävlingarn­a. Han bara hör när hon skriker.

– Jag hörde henne skrika innan hoppen. Jag kan alltid höra henne, det spelar ingen roll hur hög ljudnivå det är på arenorna, säger han.

– Det motiverar mig, jag vill alltid göra mamma stolt. 20.00: 1 500 m, damer, final: Hanna Hermansson.

20.15: 5 000 m, damer, final: Meraf Bahta, Linn Nilsson, Charlotta Fougberg.

21.20: 4x100 m, damer, final: ev Sverige.

21.35: 4x100 m, herrar, final: ev Sverige.

 ?? Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT ?? SVENSKT HOPP. Det svenska stavhoppet Armand Duplantis hade inga problem att kvalificer­a sig för Em-finalen på söndag. Han var en av tio hoppare som klarade 5.61.
Bild: VEGARD WIVESTAD GR TT SVENSKT HOPP. Det svenska stavhoppet Armand Duplantis hade inga problem att kvalificer­a sig för Em-finalen på söndag. Han var en av tio hoppare som klarade 5.61.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden