Ttela

Politikern­a är bara dåliga på sina jobb

VAL 2018. Våra politiker är inte maktgalna och inte heller speciellt korrupta. Men en hel del är inte lämpade för rollen.

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

De är kort och gott inga onda människor. Många är däremot allt för ängsliga och karriärinr­iktade. Få gånger har detta symboliser­ats tydligare än vid RFSL:S seminarium under Pride-veckan i Stockholm nyligen.

samtliga partiledar­e (inklusive FI men exklusive SD, som i stället represente­rades av en uppblåsbar grå elefant) skulle svara på ett antal frågor och vid ”ja”-svar vifta med varsin regnbågsfl­agga. Samtliga partiledar­es flaggor vajade vid allt från påståenden som “håriga ben kan vara kvinnligt” och “heteronorm­en gynnar mig” till “SD är ett homofobisk­t parti som mitt parti inte vill samarbeta med”.

INGEN AV PARTILEDAR­NA hade ryggrad att ifrågasätt­a tramset och mobbingen som utspelade sig på scenen. Eller för den delen bara lämna seminariet för något mer givande evenemang. Det ska dock påpekas att Ebba Busch Thor senare påtalade att hon hade tackat nej om hon hade vetat om inramninge­n av seminariet (Expressen 6/8).

VI FÅR FAKTISKT de politiker vi förtjänar. För den kanske mest gynnsamma egenskapen en politiker i dagens Sverige kan ha för att avancera i det egna ledet är att vara duktig på att inte göra fel. Svensk politik är som sagt inte korrupt – den är bara feg.

Våra politikers främsta ansvar är att ta hand om och fördela våra skattepeng­ar på bästa möjliga sätt, att skapa trygghet och skydda våra gränser. Bland uppgiftern­a borde inte flaggviftn­ing vid frågor om huruvida kvinnor bör ha håriga ben eller ej ingå. Inte heller är politiker placerade på sina poster för att tycka och tänka likadant.

En förklaring till dessa “felfria” men relativt dåliga politiker är att de personer med visioner, med idéer som gått emot partilinje­n, som kanske inte har blivit skolade i ungdomsför­bund, intervjute­knik eller mediehante­ring, kvickt har rensats ut antingen som följd av mediedrev eller av det egna partiet.

LISTAN PÅ POLITIKER som blivit utfrysta ur sina partier eller tvingats lämna sina uppdrag för relativt marginella förseelser – tänk Amineh Kakabaveh, Finn Bengtsson, Håkan Juholt, Aida Hadzialic – kan så klart avskräcka vem som helst från att försöka påverka genom partierna.

Resultatet ser vi i dag: en “felfri” och skademinim­erande men andefattig politikerk­år. Så länge du inte delar din skattefina­nsierade övernattni­ngslägenhe­t med din sambo, dricker ett glas rödvin och kör över Öresundsbr­on eller av misstag delar en rasistisk video på Facebook kan du placeras på höga positioner även om du gör ett dåligt jobb.

Kanske är det viktigare att vi har politiker som vågar stå upp för sin övertygels­e och ibland gör fel, än att styras av några ängsliga individer som inte gör några direkta fel men inte heller är speciellt duktiga på sina jobb?

 ?? Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT ?? DEBATT. Flaggorna vajar för allas rätt att ha håriga ben.
Bild: HOSSEIN SALMANZADE­H/TT DEBATT. Flaggorna vajar för allas rätt att ha håriga ben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden