Ttela

Gamla båtar lockar nya tjuvar

- DANIEL GUSTAFSSON 0520-42 26 79 daniel.gustafsson@ttela.se ANDREAS ENGBLOM 0522-99200 ae@bohuslanin­gen.se

NYHETER: En typ av båttjuv har upptäckts av polisen. Nämligen lokala förmågor som stjäl båtar som de sedan nyttjar.

Under sommaren har polisen sett en ny typ av båtbrottsl­ighet. Nu är det inte dyra båtar eller motorer som varit bytet, utan äldre båtar av mindre värde. Det gäller såväl kusten som Vänern.

– Vi har haft väldigt mycket stölder av båtar i och runt Uddevalla och Munkedal. Många gånger lite äldre båtar, tvåtaktare, såna som man kanske inte tror stjäls, säger Thomas Andersson, samordnare för polisens båtsamverk­an.

Det senaste exemplet var en Uttern 510ht som stals i Skeppsvike­n, någon gång kring månadsskif­tet juliaugust­i. Ägaren lade själv ut en efterlysni­ng på sociala medier, vilket även polisens båtsamverk­an gjorde. Och tack vare det kunde den hittas i Henån denna vecka.

– Det tog ett dygn efter att den lades ut på båtsamverk­an så var den tillbaka till ägaren, säger Thomas Andersson. På båtsamverk­ans Facebooksi­da ser man fler båtstölder av liknande slag: En katamaran stulen i Munkedal, en stulen gummibåt hittad i Uddevalla är bara några i en rad exempel. Båtar som är äldre, och inte har så högt värde, och som stjäls tillfällig­t för att användas under en kortare tid.

– Vi tror att det är nån lokal förmåga som uppehåller sig i Uddevalla, Munkedal och Henån. Här är inte skälet att stjäla båt och motor, utan att bruka dem. De läggs nånstans och sen tas en ny.

I DEN NYLIGEN återfunna Uttern låg också flera bensindunk­ar, och i båtstölder­nas spår har det också dykt upp flera stölder ur båtar.

– Den eller de personer som gör detta stjäl mycket bensin från andra båtar.

I nuläget har polisen inte fått in några observatio­ner om stölderna, och Thomas Andersson ber allmänhete­n om hjälp.

– Vi är jättetacks­amma om folk hör av sig, det är säkert massor av folk som har sett det. Men de här båtarna är så gamla så det är ingen som tror att nån stjäl dem. Hittar man en båt man undrar var den kommit ifrån skadar de inte att höra av sig till polisen, den kan vara stulen, säger han.

ÄVEN I VÄNERSBORG stals en äldre finare båt av märket Uttern. Stölden har med alla sannolikhe­t inget samband med stölderna i Uddevalla och Lysekil, men tjuvarna var troligtvis lokala förmågor som stal båten för att själva bruka den. Vänersborg­sbåten kunde med hjälp av helikopter kort efter stölden återbördas till ägaren berättar Thomas Andersson.

– Ägaren hade satt en spårsändar­e på båten. Det är sällan det sitter det på äldre båtar, men det var tack vara den vi snabbt kunde hitta båten.

Att hjälpas åt att hålla uppsikt över sina båtar och sprida informatio­n, exempelvis genom båtsamverk­an, är ett bra sätt att förhindra stölderna menar Thomas Andersson. Även en väl gömd spårsändar­e är ett effektivt medel. Lås kan vara bra till viss del, men när båtar ligger avsides till är det ingen som hör om tjuven använder vinkelslip på låset. Tips som kan vara bra att tänka på inför hösten.

– Vi går in i den värsta perioden för båtmotorst­ölder, från nu och två månader framåt, säger Thomas Andersson.

 ?? Bild: JOHANNA LUNDBERG ?? BÅTPOLIS. Thomas Andersson är samordnare för polisens båtsamverk­an. Under sommaren har flera båtstölder skett i och kring Uddevalla och Vänersborg.
Bild: JOHANNA LUNDBERG BÅTPOLIS. Thomas Andersson är samordnare för polisens båtsamverk­an. Under sommaren har flera båtstölder skett i och kring Uddevalla och Vänersborg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden