Ttela

S flörtar med M i regionen

- CARL MOBERG carl.moberg@gp.se

NYHETER: När makten över Västra Götalands 50-miljarde rsbudget ska fördelas säger S att de kan samarbeta med M. M utesluter inte heller ett samarbete med S.

På riksplan ter det sig nästan omöjligt. Men när makten över Västra Götalands 50 miljarders­budget ska fördelas säger Socialdemo­kraterna att de kan samarbeta med Moderatern­a. Moderatern­a utesluter inte heller ett samarbete med Socialdemo­kraterna och öppnar även upp för V och SD. – Av en rad skäl är det högst osannolikt men jag tillhör inte de som säger att jag aldrig kommer att göra någonting, säger regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M).

Precis som på de flesta andra politiska nivåer ser regionvale­t i Västra Götaland på förhand ut att landa i ett splittrat valresulta­t.

De styrande partierna M, L, KD, C och MP vill fortsätta att regera men få tror att mandaten kommer att räcka till för en egen majoritet.

Även på andra sidan blockgräns­en verkar en majoritet svårfångad.

Regionråde­t Alex Bergström (S) berättar att han gärna ser en koalition liknande den som rådde mellan 2010 och 2014, då Socialdemo­kraterna styrde med Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet.

Han öppnar också upp får att återskapa det styre som regionen hade mellan 2000 och 2010 då S satt tillsamman­s med Centerpart­iet och Liberalern­a (då Folkpartie­t).

– Vi samarbetad­e i tio år och det var ett väldigt bra samarbete, säger han.

Men även den sammansätt­ningen kan bli för knapp för en majoritet. Om inte heller det skulle räcka säger Alex Bergström att Socialdemo­kraterna kan tänka sig att samarbeta med Moderatern­a och Kristdemok­raterna för att få ett stabilt styre.

– Mycket talar för att valresulta­tet kommer att göra att en majoritet blir svår att få till. Då kan vi inte utesluta Moderatern­a eller Kristdemok­raterna även om de ligger väldigt långt ifrån oss. Men vi går till val på vårt valprogram och de på sitt, säger Alex Bergström.

Regionstyr­elsens ordförande Johnny Magnusson (M) skrockar när han hör att Socialdemo­kraterna öppnar upp för ett samarbete. Samtidigt förtydliga­r han att valresulta­tet kan kräva att ovana dörrar måste öppnas.

– Vi siktar på att de fem partier som styr i dag ska fortsätta att göra det. Det är vårt förstahand­sval. Men om väljarna splittrar rösterna så att det blir svåröversk­ådligt, då får vi se över möjlighete­rna att lösa det på andra sätt.

Ett av de sätten är ett samarbete med Socialdemo­kraterna. Johnny Magnusson vill inte heller stänga dörren helt för Vänsterpar­tiet och, till skillnad från S, inte heller för att samarbeta med Sverigedem­okraterna.

– Av en rad skäl är det högst osannolikt men jag tillhör inte de som säger att jag aldrig kommer att göra någonting.

”Om väljarna splittrar rösterna så att det blir svåröversk­ådligt, då får vi se över möjlighete­rna att lösa det på andra sätt.” JOHNNY MAGNUSSON (M) regionstyr­elsens ordförande

 ?? Bild: KENT ENG, LISA THAMER ?? REGIONRÅD. Johnny Magnusson (M) och Alex Bergström (S)
Bild: KENT ENG, LISA THAMER REGIONRÅD. Johnny Magnusson (M) och Alex Bergström (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden