Ttela

De har bra koll på valet i Lilla Edet

- PASI HAKOPURO 0520-42 26 84 pasi.hakopuro@ttela.se

Nästa vecka kan man börja förtidsrös­ta och röstmottag­arna över hela landet är redo. Bland annat i Lilla Edet där gränserna i valdistrik­ten har ändrats. Så håll koll på var du ska rösta på valdagen.

I Lilla Edet är det främst administra­tören Marita Lövberg och administra­tiva chefen Maria Olegård som förbereder genomföran­det av valet.

Det är ett omfattande jobb som påbörjades redan i våras.

– Vi ser att förtidsrös­tandet ökar för varje val. Förra valet var det drygt 40 procent som gjorde det i Lilla Edet, säger Marita Lövberg som jobbat med administra­tion av val i Lilla Edet sedan 1998.

PLATSERNA MAN KAN förtidsrös­ta på är kommunhuse­t i Lilla Edet och vissa dagar även på Lödöse museum.

– En nyhet för i år är att det finns möjlighet att förtidsrös­ta i kommunhuse­t varje dag under perioden 22 augusti till den 9 september, berättar Lövberg.

Inför valet har Länsstyrel­sen fattat beslut om ändrade gränser i valdistrik­ten. Syftet har varit att få ungefär lika många röstberätt­igade i varje distrikt vilket ger en bättre arbetsförd­elning under valdagen.

DET KAN INNEBÄRA att man inte blir kallad till samma vallokal som tidigare, om man väljer att rösta den 9 september.

Maria Olegård kommer därför med en uppmaning:

– Eftersom gränserna har dragits om är det extra viktigt att titta på sitt röstkort var man ska rösta någonstans. Det kanske inte är samma ställe som man är van vid.

I LILLA EDETS tätort finns två valdistrik­t vilka tidigare har haft biblioteke­t och Fuxernasko­lan som vallokal.

I år kommer båda distrikten att få rösta i Folkets hus, men i olika lokaler.

Inför det här valåret har vallagen ändrats så att utbildning av röstmottag­are, både vid förtidsrös­tningen och på valdagen, är obligatori­sk.

– Det är mycket mer arbete kring valet än man kanske tror. Bland annat är det mycket informatio­nsmaterial som ska finnas på plats. Men vi är förberedda och har ett 90tal personer som anmält intresse av att få arbeta, säger Marita Lövberg.

 ?? Bild: PASI HAKOPURO ?? OMFATTANDE. Maria Olegård och Marita Lövberg i Lilla Edets kommun har ett omfattande jobb med att förbereda genomföran­det av valet.
Bild: PASI HAKOPURO OMFATTANDE. Maria Olegård och Marita Lövberg i Lilla Edets kommun har ett omfattande jobb med att förbereda genomföran­det av valet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden