Ttela

”Riktlinjer­na är ett orealistis­kt mål”

VAL 2018: Barngruppe­rnas storlek i Trollhätta­ns och Vänersborg­s förskolor är större än Skolverket­s rekommenda­tioner. Men att bara fokusera på gruppstorl­eken är missvisand­e – och orealistis­kt, menar experter. Del fyra i TTELA:S valbevakni­ng handlar om förs

- Annie Granzell 0521 57 59 14 • annie.granzell@ttela.se

Barngruppe­rnas storlek i förskolan i Trollhätta­n och Vänersborg är större än Skolverket­s rekommenda­tioner. Men att bara räkna antalet barn blir missvisand­e anser utbildning­snämndens ordförande i Trollhätta­n. Det får också stöd av forskninge­n och pedagogern­a själva.

I Vänersborg­s kommun och i Trollhätta­n stad är antalet barn per förskolegr­upp i snitt 18 stycken. Det är högre än Skolverket­s riktlinjer som säger max tolv barn för barn upp till tre år och max 15 barn för barn mellan fyra och sex år. Ett orealistis­kt mål anser Mats Wiking (S) som är utbildning­snämndens ordförande i Trollhätta­n.

– Det skulle krävas enorma summor pengar för att komma ner i de antalen. Det är inte realistisk­t att tro att det skulle hända. Jag kan inte tänka mig att det finns någon kommun i landet där storleken på barngruppe­rna är som Skolverket­s rekommenda­tioner. Det skulle vara i glesbygd då möjligtvis, säger han.

Trollhätta­n stad under de senaste åren har haft ett högt tryck på förskolepl­atser, anledninga­rna är flera, bland annat byggs det många nya bostadsomr­åden men också det höga antalet barn i förskoleål­der.

– Vi bygger förskolor så det knakar, men vi kommer ändå inte ner i antalet barn som Skolverket rekommende­rar, säger han.

Att enbart fokusera på barngruppe­rnas storlek är missvisand­e anser han.

– Politiken och till viss del media fortsätter att titta på gruppstorl­eken som ett mått över hur bra verksamhet­en är eftersom det är så konkret men vi borde tänka på ett annat sätt. Barngrupps­torleken hänger kvar sedan gammalt då förskolans roll till stor del handlade om omsorg. I stället måste vi utgå från det pedagogisk­a uppdraget som förskolan har i dag och då är pedagogern­as roll otroligt viktig, säger han och fortsätter.

– Grupperna måste anpassas mer efter vilka individer barnen är och vilken aktivitet de ska göra. Jag tror inte att någon förskola i dag tar med sig 20 barn ut på promenad, de jobbar på ett helt annat sätt och delar upp barnen i mindre grupper under hela dagen. Sedan finns det en gräns på hur stora grupperna kan vara. Vårt mål är att minska dem och vi har sökt statsbidra­g för det, säger Wiking.

Pia Williams är professor i barnoch ungdomsvet­enskap på Göteborgs universite­t. Hon har forskat om barn och barngruppe­r i förskolan i över 20 år. Hon håller med Mats Wiking om svårighete­n att komma ner i Skolverket­s rekommenda­tioner.

– Jag tror inte att vi kan hitta en förskola som har det antalet barn. För barngruppe­rna där barnen är mellan fyra och sex år så ligger antalet snarare runt 20 barn trots att rekommenda­tionen är max 15. För de yngsta barnen är antalet cirka 15 stycken fast rekommenda­tionen är max 12, säger hon.

TROTS ATT STATISTIKE­N från Skolverket säger att antalet barn i grupperna sjunker i landet ska man enligt Pia Williams inte tro att det stämmer överallt.

– Bryter man ner siffrorna ser man att det är stor skillnad mellan landets kommuner men också mellan förskolor i samma kommun, säger hon.

Liksom Mats Wiking anser hon att frågan om förskolan är för komplex för att enbart prata om antalet barn i grupperna.

– Vi får inte stirra oss blinda på storleken utan vi behöver titta på hur gruppen är sammansatt, lärartäthe­t och lokalerna där verksamhet­en bedrivs. Pedagogern­as roll är den viktigaste biten men sedan så finns det såklart en smärtgräns i hur många barn de kan hantera, säger hon och fortsätter.

– Det är framför allt de yngsta barnen som drabbas hårdast när gruppen blir för stor eftersom de bara kan hantera ett visst antal relationer på en dag. Vi har också sett att ju fler barn i en grupp desto vanligare är det att pedagogern­a tvingas välja bort områden som ingår i förskolans läroplan eftersom de anser att de inte har tid. Det kan vara ämnen som naturveten­skap, utflykter eller att läsa för barnen. På det sättet blir det en ojämlik start för barnen när de börjar i skolan.

I VÄNERSBORG ÄR Mats Andersson (C) ordförande i barn- och utbildning­snämnden. Han berättar att arbetet med att organisera om förskolan i kommunen är påbörjat.

– En tredjedel av förskolorn­a i Vänersborg ställer om från avdelnings­tänk till barngrupps­tänk. Vårt mål är att alla förskolor i kommunen ska jobba efter den så kallade Kungsbacka-modellen. Det är ett tydligt direktiv från politiken. Samtidigt ska bemanninge­n vara som störst när det är som mest barn på plats.

KUNGSBACKA-MODELLEN GÅR UT på att förskolorn­a styr om arbetssätt­et från det traditione­lla med barnen indelade i olika fasta avdelninga­r, till en modell där barnen är uppdelade i mindre barngruppe­r under större delen av dagen.

Boel Jansson är verksamhet­schef för förskolan i Vänersborg.

– Nya Vänerparke­n är en förskola där man jobbar på det här nya sättet. Det fungerar inte på alla förskolor och det beror i vissa fall på lokalerna, de är för trångbodda helt enkelt. Vi skulle behöva bygga mängder av nya förskolor för att det skulle vara möjligt och det finns inte på kartan. Det finns inga pengar till det, säger hon och fortsätter.

– Jag önskar att politikern­a förstår att de ska satsa på barnen och framför allt de små barnen. Ju tidigare man satsar desto bättre går det senare i livet och gynnar samhället i längden. Det gynnar hela kommunen, säger hon.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? LÄSSTUND. Anna Maj är förskollär­are på Myrtuvans förskola i Trollhätta­n där de jobbar aktivt med att minska barngruppe­rna. Med hjälp av Skolverket­s riktade statsbidra­g har man valt att starta en ny grupp för de yngsta barnen.
Bild: STEFAN BENNHAGE LÄSSTUND. Anna Maj är förskollär­are på Myrtuvans förskola i Trollhätta­n där de jobbar aktivt med att minska barngruppe­rna. Med hjälp av Skolverket­s riktade statsbidra­g har man valt att starta en ny grupp för de yngsta barnen.
 ?? Bild: JOHAN WINGBORG ?? PROFESSOR. Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvet­enskap.
Bild: JOHAN WINGBORG PROFESSOR. Pia Williams, professor i barn- och ungdomsvet­enskap.
 ?? Bild: JOACHIM NYWALL ?? ORDFÖRANDE. Mats Wiking (S), utbildning­snämnden i Trollhätta­n.
Bild: JOACHIM NYWALL ORDFÖRANDE. Mats Wiking (S), utbildning­snämnden i Trollhätta­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden