Ttela

Hon kämpar för KD:S liv

STOCKHOLM: EBBA BUSCH THOR HAR SIKTET INSTÄLLT PÅ EN ALLIANSREG­ERING

-

Kd-ledaren Ebba Busch Thor kämpar för att hålla sitt parti kvar i riksdagen. Hon satsar på klassiska Kd-frågor som äldreomsor­g, sjukvård och familj. Men hon tycker också att det är dags att höja maxtaxan i barnomsorg­en.

– Maxtaxan har höjts väldigt lite på 16 år, vilket inte är helt rimligt, säger Ebba Busch Thor i TT:S partiledar­intervju.

Med KD:S förslag kan dagens maxtaxa på 1 382 kronor höjas med några hundralapp­ar för det första barnet.

– De familjer som har de lägsta inkomstern­a berörs inte alls av förslaget, men en del andra familjer behöver kanske betala 300 kronor mer i månaden, säger Ebba Busch Thor.

DEN HÖJDA MAXTAXAN ska hjälpa till att finansiera mindre barngruppe­r. KD vill tillåta högst tolv barn i småbarnsgr­upperna. Även kommuner och staten ska skjuta till pengar och totalt kostar förslaget drygt 4 miljarder kronor.

– Ingen tycker att det är roligt att höra att en avgift höjs, men jag tror att det är många som är beredda att betala lite mer om man vet att pengarna går oavkortat till att få ner storleken i barngruppe­rna, säger Ebba Busch Thor.

KD VILL OCKSÅ införa ett lagkrav på hur stora barngruppe­rna får vara, eftersom dagens riktlinje på max tolv barn i småbarnsgr­upperna inte efterlevs överallt.

– Vi bränner ut förskolepe­rsonalen på löpande band nu med för stora grupper där de inte räcker till. Och konsekvens­erna långsiktig­t för psykisk ohälsa hos våra ungdomar när de här barnen blir äldre, det är jag inte beredd att riskera med våra småbarn, säger hon.

Redan som ungt kommunalrå­d i Uppsala drev Ebba Busch Thor äldrefrågo­r. Hon vill förändra synen på äldre. Ingen ska tvingas ut från arbetsmark­naden bara för att man nått en viss ålder och alla ska mötas med respekt oavsett hur gammal man är. Konkret är den viktigaste äldrefråga­n för KD att alla som behöver ska garanteras en plats på ett äldreboend­e.

 ??  ?? VILL SITTA KVAR. Kd-ledaren Ebba Busch Thor gör sin första valrörelse som partiledar­e.
VILL SITTA KVAR. Kd-ledaren Ebba Busch Thor gör sin första valrörelse som partiledar­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden