Ttela

ÖPPEN SALONG I KONSTHALLE­N

KONST: ” VI GILLAR DEN ÖPPNA FORMEN DÄR ALLA FÅR VARA MED”

- JOHAN LINDAHL 0520-42 26 00 johan.lindahl@ttela.se

När konsthalle­n slog upp dörrarna hade de ivrigaste utställarn­a redan hängt på låset en stund. De tomma vita väggarna är tänkta att fyllas med färgstarka verk allt eftersom utställnin­gen, som i år har temat lek, tar form. Och en av de första heter Filip Ellström. Han berättar att han studerar klassisk realism i Göteborg, och tog tillfället i akt att få måla något abstrakt som inte skildrar verklighet­en.

– Jag kallar den ”Kvinna med svan”. Jag tyckte det passade in på temat lek att skapa något lekfullt bortom den nitiska realismen.

VARJE UTSTÄLLARE FYLLER i ett formulär med namn och en berättelse bakom varje verk, något som verksamhet­sansvarig Peter Hagsér tycker gör det hela mer intressant.

– Det stärker berättelse­n. Vi vet ju inte vilka som kommer, så utställnin­gen blir liksom organisk. Och besökarna vet inte vad de gillar förrän de kommer hit och tittar. Vi gillar den öppna formen, där alla får vara med, säger han.

Nästa utställare heter Gunnel Leverin från Trollhätta­n. Hennes målning ”Min lekplats” föreställe­r en kvinna i pälsjacka som sitter på en bänk och beskådar rummet.

– Det är en påhittad figur från en bild jag sett i svartvitt för längesedan. Den var rolig, så jag ville färgsätta den. Väskan och skorna lade jag till, för golvet var så tomt, berättar hon.

Snart står ett tjugotal verk utställda på golvet, redo att hängas upp på väggarna. Och ett av de mest färgstarka har Hans Woksepp från Uddevalla målat med akryl på duk.

– Det är barn som leker med barkbåtar. Det skulle vara något som har med lek att göra, och det här är lek från förr från en plats på västkusten, säger han.

MEN DET ÄR inte bara målningar som ställs ut, en del vill också visa upp sina fotografie­r. Cornelia Schmidt från Göteborg ställer ut ett foto föreställa­nde en naken kvinna med passion för tennis.

– Det är ett stort projekt med namnet ”Just people” som började 2012, och det här är en av 150 bilder på nakna människor som har en story. Det handlar om acceptans, tolerans och medmänskli­ghet, säger hon.

Daisy och Jan Grahn från Trollhätta­n ställer ut varsitt foto. Det ena på vatten i rörelse, och det andra på sonen Peter när han var liten.

– Jag ser det som en abstrakt historia från en brygga i Bohuslän, säger Jan Grahn om sitt foto.

– Bilden är på vår son Peter i barnkammar­en på 60-talet. Det var takfönster så det blev väldigt bra ljus, säger Daisy Grahn.

Under en månad varje år står Trollhätta­ns konsthall öppen för den som vill ställa ut sina verk. Något som varje gång brukar locka runt 250 utställare.

 ?? Bild: JOHAN LINDAHL ?? TEMA LEK. Filip Ellström studerar klassisk realism i Göteborg, och tog tillfället i akt att få måla något abstrakt som inte skildrar verklighet­en.
Bild: JOHAN LINDAHL TEMA LEK. Filip Ellström studerar klassisk realism i Göteborg, och tog tillfället i akt att få måla något abstrakt som inte skildrar verklighet­en.
 ??  ?? LEK MED BARKBÅT. Hans Woksepps målning föreställd­e barn som leker med barkbåtar på västkusten.
LEK MED BARKBÅT. Hans Woksepps målning föreställd­e barn som leker med barkbåtar på västkusten.
 ??  ?? SKILDRAR. Jan och Daisy Grahn berättar om sina fotografie­r. Det ena på vatten i rörelse, det andra på Sonen Peter.
SKILDRAR. Jan och Daisy Grahn berättar om sina fotografie­r. Det ena på vatten i rörelse, det andra på Sonen Peter.
 ??  ?? JUST PEOPLE. Cornelia Schmidt ställde ut ett 150 fotografie­r på nakna människor med en berättelse.
JUST PEOPLE. Cornelia Schmidt ställde ut ett 150 fotografie­r på nakna människor med en berättelse.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden