Ttela

Polischef täckte upp tom station

- LARS CARLSSON 0520-42 26 80 lars.carlsson@ttela.se

NYHETER: Under sommaren har det varit mestadels stängt på polisstati­onen i Mellerud. Men vid ett tillfälle ryckte högste polischefe­n, Rickard Fremark, ut.

Under tre veckor denna sommar var polisstati­onen i Mellerud nästan helt igenbommad. Enda tillfället att uppsöka sin lokala polis var på torsdagar mellan klockan nio och tolv. På grund av personalbr­ist fick Rickard Fremark, polischefe­n för polisområd­e Östra Fyrbodal, rycka ut och täcka upp på stationen.

– Jag ser det inte som något negativt eller någon brist, utan istället att jag bidrar och avlastar där jag behövs i verksamhet­en. Jag är anställd av polismyndi­gheten och förväntas göra annat än att bara vara chef, säger Rickard Fremark.

I början på juli skrev TTELA om den ansträngda situatione­n för polisen i Dalsland och framför allt Mellerud, där man fick lämna ”mängdbrott” som till exempel skadegörel­se eller stöld åt sidan och prioritera grova brott och brott där det fanns frihetsber­övade. Och att stationen skulle vara stängd i flera veckor uppskattad­es inte av befolkning­en.

– Man är hänvisad till att ringa 114 14, och det är inte lätt att komma fram. Folk blir uppgivna och många tänker att det inte är någon idé att anmäla brott, när det ändå inte finns någon att prata med, säger Monica Lindberg, polisinspe­ktör i Mellerud, kritiskt.

”Jag är anställd av polismyndi­gheten och förväntas göra annat än att bara vara chef”

RICKARD FREMARK

RICKARD FREMARK TYCKER att det blir en missvisand­e bild och pekar på att det finns flera sätt att anmäla brott.

– Jag vet att det kan vara svårt att komma fram via vårt kontaktcen­ter ibland, men förutom 112 och 114 14 går det att kontakta oss via nätet på flera olika sätt, bland annat hemsidan. Det finns flera ingångar.

Men folk vill kanske ha möjlighet att träffa en polis i sin närhet?

– Det är ju inte så att man ska låta bli att anmäla, vi behandlar alla ärenden, men det måste vara viss prioriteri­ng, till exempel att det finns tillräckli­ga uppgifter för att utreda och om man har någon frihetsber­övad. Det är ändå så också att vi måste gå på besökandef­rekvens och bedriva vår verksamhet där den ger bäst effekt, säger Fremark.

Hur gick då hans egen insats i Mellerud den där förmiddage­n?

– Jo, jag hade en som kom in och anmälde en bortsprung­en katt, någon som frågade om besök av förhörd person och en tjeckisk motorcykli­st som hade glömt sin plånbok på en mack i Trollhätta­n vid tankning och ville anmäla detta. Sedan var det lite telefonsam­tal och delgivning­ar.

– Jag tycker det är nödvändigt att vara ute i verksamhet­en, för det är där det händer. Jag var till exempel med i ordningsgr­uppen under Fallens dagar på natten och har kört häktade fram och tillbaka från tingsrätte­n i Vänersborg och häktet i Uddevalla, säger Rickard Fremark.

Både han och Monica Lindberg är dock eniga om att ännu fler poliser ute skulle vara till stor fördel.

– Ja, vi behöver vara fler på utsidan för där brotten finns finns ju i regel också poliserna, säger Monica Lindberg.

Från med i måndags, efter alla semesterle­digheter, löper verksamhet­en på som vanligt igen och Melleruds polisstati­on har nu åter normala öppettider på vardagarna.

 ??  ??
 ?? Bild: LARS CARLSSON ?? POLISOMRÅD­ESCHEF. Rickard Fremark.
Bild: LARS CARLSSON POLISOMRÅD­ESCHEF. Rickard Fremark.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden