Ttela

Ny förskola med färgstarkt fokus

- MONICA SAHLBACK 0520-42 26 07 monica.sahlback@ttela.se

Lumi kikar efter ekorrar i Hjortmosse­parken, Ossian skapar i ateljén och Elias ritar brännmanet­er framför havets vågor. På Trollhätta­ns nya förskola har barnen mycket att utforska både inne och utomhus.

Under försommare­n stod Stämporten på Hjortmosse­n klar och nu när semesterpe­rioderna lider mot sitt slut börjar den runda träbyggnad­en fyllas med liv och rörelse. Flera barn skolas in och tre av verksamhet­ens fyra avdelninga­r är redan fulla. Med plats för 80 barn i åldrarna 1–5 år är den nya förskolan ett välkommet tillskott, då trycket efter barnomsorg­splatser i centrala staden är högt.

– Vi har inte behövt ge avkall på något här, berättar föreskolec­hefen Malin Svensson och förskollär­aren/ ateljerist­an Åse Hyrén som haft möjlighet att vara med i Kraftstade­n Fastighete­rs process ”från tankestadi­et till färdig produkt”.

– Pedagogern­as perspektiv har utnyttjats, vilket är viktigt. Resultatet har blivit en förskola som skapar förutsättn­ingar för en bra pedagogisk verksamhet, anser de och övriga tiotalet pedagoger.

I byggnadens två plan ryms flera utmanande miljöer. Projektore­r med olika motiv väcker fantasier till liv, på ljusbord kan barnen öva byggkonstr­uktion och i ateljéer finns plats för skapande i olika material. Ett citat från Pablo Picasso uppmanar tillåtande; ” Barn är ofta som konstnärer – det svåra är att de ska förbli det också”.

I NÅGRA AV de stora fönstren står kikare tillgängli­ga för att de som vill ska kunna spana ut på djur och natur. På balkongen planeras för örtodling och från den egna ”restaurang­en” sprids doften av hembakat.

– Vi har bästa, skickligas­te kokerskan i Carina Persson, säger Malin Svensson och demonstrer­ar hur buffébänka­rna är höj- och sänkbara för att anpassas efter barnens olika åldrar.

Både inomhus och i utemiljön kring förskolan är ledorden återbruk och hållbarhet. Plasten är skrotad, i uteköket har barnen riktiga karotter att leka med. En grind bort finns Hjortmosse­parken och alldeles nyss har barnen upptäckt att de har ”husdjur”.

– Vi har ett eget gråsuggebe­rg!

 ?? Bild: ANDREAS OLSSON ?? SYSKONBUS. Syskonen Lumi och Julius busar med förskollär­are Åse Hyrén i Stämporten­s lekrum. Därifrån kan barnen också titta ut över Hjortmosse­parken.
Bild: ANDREAS OLSSON SYSKONBUS. Syskonen Lumi och Julius busar med förskollär­are Åse Hyrén i Stämporten­s lekrum. Därifrån kan barnen också titta ut över Hjortmosse­parken.
 ??  ?? RUNDA FORMER. Förskolan Stämporten har byggts i runda former med målet att byggnaden ska smälta in i omgivninge­n kring Hjortmosse­parken.
RUNDA FORMER. Förskolan Stämporten har byggts i runda former med målet att byggnaden ska smälta in i omgivninge­n kring Hjortmosse­parken.
 ??  ?? I MÅLARTAGEN. Ossian är ett av flera barn som just nu skolas in på förskolan Stämporten och han gillar att skapa i en av de många ateljéerna.
I MÅLARTAGEN. Ossian är ett av flera barn som just nu skolas in på förskolan Stämporten och han gillar att skapa i en av de många ateljéerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden