Ttela

Friheten måste försvaras i alla områden

- JOAKIM BROMAN Liberala Nyhetsbyrå­n

KRIMINALIT­ET . ”Utan rättsstate­n är friheten förbehålle­n dem som har de skarpaste skjutvapne­n eller de som har råd att bygga sin egen säkerhet bakom lägenhetsl­arm och gallergrin­dar.” Det skrev Jan Björklund, partiledar­e för Liberalern­a, och Roko Kursar, ordförande för Liberalern­a i Malmö nyligen i Sydsvenska­n (11/8).

Det är en korrekt analys. I den svenska debatten har frågorna om lag och ordning ibland framställt­s som något enbart konservati­va eller nationalis­tiska krafter intressera­r sig för. Men rättssamhä­llet är en av statens kärnuppgif­ter även i en välfärdsst­at och i ett liberalt samhälle.

INFÖR NÄSTA MANDATPERI­OD får Allianspar­tierna sägas vara mer trovärdiga inom området. Höjda polislöner med upp till 4 000 kr i månaden för att locka tillbaka poliser som lämnat yrket kan exempelvis göra skillnad. På längre sikt borde kommunerna ges möjlighete­n att anställa egna poliser. Det skulle inte bara skapa en lokal förankring och styrning, utan också innebära en konkurrens på arbetsgiva­rsidan som skulle gynna polisernas löner och arbetsvill­kor.

Men i väntan på det är Liberalern­as förslag om att anslå medel till kommunerna för ordningsva­kter som kan bistå polisen i arbetet mot vardagsbro­ttslighete­n både konkret och genomförba­rt.

Moderatern­as idéer om hur polisens arbete kan bli mer effektivt är välkomna. Partiet föreslår bland annat att passhanter­ing och hittegods flyttas över till andra myndighete­r. Till den listan bör vapenlicen­shantering­en adderas.

Tanken om att kunna utkräva ansvar av lokala polischefe­r är möjligen svårgenomf­örbar, men sätter fingret på att den ibland obegriplig­a resursprio­riteringen måste förändras och bli mer transparen­t.

SOM JAN BJÖRKLUND och Roko Kursar påpekar räcker det inte heller med reformer som förstärkt polis och skärpta straff för våldsbrott. I det större sammanhang­et bottnar ofta brottsligh­eten i sociala och ekonomiska problem.

Bidragssys­temet måste reformeras för att göra det mer lönsamt att arbeta. Skolorna i utsatta områden måste bli bättre, både när det gäller att ge kunskaper som förbättrar livsmöjlig­heterna, och när det kommer till att vara en trygg plats.

Dessa problem kräver både resurser och reformer. Då kan det vara bra att komma ihåg att detta är statlig kärnverksa­mhet. Frihet och trygghet – två sidor av samma liberala mynt – får inte bli förbehålle­t de med vapen eller gallergrin­dar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden