Ttela

Ensam är faktiskt inte stark

ENSAMHET. Tidigare har vi på grund av ekonomi inte haft möjlighet att vara ensamma som nu. Sjukvård och bostad är områden som nu behöver större ensamhetsf­okus.

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

Har du hört talas om ”direktare”? Det är personer som begravs utan vänner, anhöriga eller ceremoni. Vi är det land med flest ensamboend­en i världen, och känslan av ensamhet ökar.

När det offentliga under 1960- och 70-talet tog över ansvaret för mycket av det som familjer tidigare ansvarat för (den så kallade ”statsindiv­idualismen”) fick människor mer frihet och kontroll över sitt liv. Men samtidigt blev vi mer ensamma.

OCH DE SOM framför allt drabbas är äldre. 35 procent av alla kvinnor och 20 procent av alla män över 85 år känner sig ensamma samtidigt som 16 procent av samma grupp är “socialt isolerade”. Både Kristdemok­raterna och Liberalern­a har nu lagt fram en rad förslag för att hjälpa de ensamma svenskarna. KD vill införa en äldremilja­rd för att ge kommuner ersättning om äldre får tillgång till plats på ett vårdboende inom tre månader. Läkare ska kunna skriva ut ”social aktivitet” på recept och Socialtjän­sten ska ta hänsyn till ”ensamhet” vid biståndsbe­dömningar.

Därutöver vill man höja investerin­gsstödet så att fler särskilda boenden ska byggas och genom det kommunala utjämnings­systemet fördela mer pengar till kommuner med fler äldre. Kommuner, ideella initiativ och kyrkan ska samverka mer och effektivar­e för att råda bot på ensamheten.

LIBERALERN­A VILL DÄRUTÖVER låta ”årsrika” (ja, L:s nya benämning på ”äldre”) arbeta längre än 65-årsgränsen då arbete bidrar till både socialt sammanhang och meningsful­lhet. L vill även se fler djur i vård och omsorg för att bidra till välbefinna­ndet. Men framför allt framhäver både partierna att det behövs ett nationellt grepp mot ensamheten. Ensamhetsp­erspektive­t måste genomsyra alla delar av politiken: bostadspol­itik, sjukvårdsp­olitik och äldreomsor­gen. Mer samverkan mellan det offentliga och civilsamhä­llet behövs också.

Människor är evolutionä­rt anpassade att överleva tillsamman­s. Vi hade inte överlevt som eremiter under stora delar av historien. Dessutom behöver alla människor naturligtv­is någon att prata, umgås med eller vara nära ibland.

DET HAR ÄVEN påvisats att ensamhet kan leda till en rad följdsjukd­omar. När stressnivå­er höjs på grund av ensamhet ökar risken för hjärtsvikt, stroke och depression, enligt professorn i onkologi-patologi Peter Strang. Risken att dö i förtid är lika stor vid ofrivillig ensamhet som vid rökning. Att så många äldre känner sig ensamma borde närmast betraktas som en folksjukdo­m.

Det är förstås omöjligt att lagstifta bort ensamhet. Problemen går inte heller att lösa enbart på ett individuel­lt plan. Men att både KD och L tar ensamheten på allvar är välkommet. De andra partierna borde göra dem sällskap. Ensam är inte stark.

 ?? Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ?? ENSAMHET. Att vara ensam kan leda till en rad följdsjukd­omar.
Bild: FREDRIK SANDBERG/TT ENSAMHET. Att vara ensam kan leda till en rad följdsjukd­omar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden