Ttela

Liberalern­a säger nej till att anställda ska bli drabbade

-

De styrande i Trollhätta­ns stad vill att alla ska ha rätt att arbeta heltid för de som vill. Deltid om möjligt, men målet är att minska timanställ­ningar. Inom kvinnodomi­nerade yrken i omsorgen så har detta begränsat kvinnors löneutveck­ling på arbetsmark­naden.

Många kvinnor/män har valt att arbeta heltid för att komma ifrån deltidstjä­nster. Vilket i sin tur har bidragit till underskott­et för omsorgsnäm­nden.

NU MED FACIT i hand så har den rätten till heltid inneburit nya utmaningar vid schemalägg­ning. Rätten till heltid har också gett omsorgsnäm­nden stora utmaningar och svårighete­r att lägga effektiva scheman. Personalen som har valt att gå upp i tid riskerar nu att på bekostnad av besparinga­r få ändrade scheman. Svårighete­r i omsorgen är också att rekrytera vikarier då det har medfört ökade kostnader för övertid. Trollhätta­ns stad arbetar för en kompetent personal. Men extra kostnader har i omsorgen medfört att personal har arbetat övertid och köp ifrån bemannings­företag.

En konsult fick i uppdrag att se över personalfö­rsörjninge­n och bemanninge­n. Samordnare anställdes för att lägga dessa hållbara scheman. Kommunen har trots 12,8 miljoner minus år 2017 kostat på att anställa konsult, samordnare – tio stycken som ska göra scheman som är hållbara.

Personalen på natten har lagt sina egna schemature­r efter sin vardag med familj och intressen. De har gjort detta gratis utan någon samordnare. Att arbeta natt heltid innebär cirka 21 nätter/6 veckor. Får nu de styrande som de vill så ska arbetstide­n förkortas med 2–2,5/ timma natt vilket gör att som heltid måste arbeta cirka 25–26 nätter på sex veckor för samma lön. Att arbeta natt är väldigt speciellt. Har några av våra förtroende­valda gjort detta 3–4 nätter i följd?

DET ÄR LÄTT att lova väljarna heltid när facit blir att de anställda ska bli drabbade, när inte budgeten går ihop. Liberalern­a säger nej till detta. Vi värnar om personalen och omtanken för de som behöver hjälp och stöd. Omsorgen måste utgå ifrån personal vilket ger goda, glada omsorgstag­are. Utan den så finns ingen omsorg! CHRISTINA ”TINA” JOHANSSON (L) Talesperso­n, årsrika, LSS, Hälso- och sjukvård, kandidat på kommunvall­istan

och regionvall­istan

 ??  ?? OMTANKE. Vi värnar om personalen och omtanken för de som behöver hjälp och stöd. Omsorgen måste utgå ifrån personal vilket ger goda, glada omsorgstag­are, skriver debattören.
OMTANKE. Vi värnar om personalen och omtanken för de som behöver hjälp och stöd. Omsorgen måste utgå ifrån personal vilket ger goda, glada omsorgstag­are, skriver debattören.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden