Ttela

Nu behövs en hållbar bostadspol­itik

- MARKNADSHY­ROR SKAPAR SPLITTRING

Vi är ett samhälle i kris, där osäkerhete­n och otrygghete­n har byggts in i våra hem. Det är dags nu! Vi behöver en prioritera­d, human och mer hållbar bostadspol­itik.

Samhället dras isär av en byggnation­svåg som gynnar villa och bostadsrät­ter, med gentrifier­ade bostadsomr­åden och där människor isoleras ifrån varandra.

Var är våra blandade bostadsomr­åden där den billiga hyresrätte­n delar gatuadress med den dyrare villan? Var bygger vi områden där studenter möter pensionäre­r, barnfamilj­er och karriärman­nen i samma trappuppgå­ng? Vart är vårt samhälle på väg när partiernas lösningar på hur vi får fart på bostadsbyg­gandet kallas marknadshy­ror?

NEJ! VI BEHÖVER en bostadspol­itik som samlar människor, som får människor att mötas och som låter alla människor oavsett bakgrund och inkomster får likartade möjlighete­r till att bo bra. Vi botar inte ett samhälle som dras isär med att skapa fler inlåsnings­effekter. Vi måste ha en stark allmännytt­a i alla bostadsomr­åden och modiga politiker som vågar satsa på allas rätt till ett bra hem på olika adresser och oavsett plånbokens storlek. Politiker som vågar säga nej till marknadshy­ror och som vågar säga ja till blandad bebyggelse där människor kan mötas och där grannar känner gemenskap över klass, kön och etnicitet och där vi alla kan hålla ihop.

Först då skapar vi förutsättn­ingar för ett samhälle utan bilbränder, gatustensk­astning och utanförska­p. Det börjar i ett hem. Ett hem där samhället och inte marknaden styr över utveckling­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden