Ttela

De ska lätta börda n för socionomer

UNIK UTBILDNING: ”DET HÄR SKA BLI JÄTTEINTRE­SSANT”

- MARIA JOHANSSON 0520-42 26 00 maria.johansson@ttela.se

Socialadmi­nistratör, en av yrkeshögsk­olan i Vänersborg­s nya utbildning­ar, startade i veckan. Intresset har varit högt och över 200 personer sökte till den unika utbildning­en.

Första dagen bestod av mycket introdukti­on och bland studentern­a är förväntnin­garna stora. Cecilia Larsson och Kristin Haddad har båda valt att byta karriär och utbilda sig till socialadmi­nistratöre­r efter flera års arbetslivs­erfarenhet från andra yrken.

– Det här ska bli jätteintre­ssant. Jag har arbetat sex år på skola och sista året hade jag som uppdrag att vara samordnare. Under den tiden fick jag upp ögonen för det administra­tiva och ett intresse väcktes, säger Cecilia Larsson, hemmahöran­de i Göteborg.

KRISTIN HADDAD FRÅN Trollhätta­n har arbetat inom barnomsorg­en i nio år och hoppade på utbildning­en för att hon kände att det var på sin plats.

– Jag kände att det var dags att sadla om för att mäkta med och samhället blir mer och mer kravfyllt. I dag bör man ha en eftergymna­sial utbildning känns det som.

Socialadmi­nistratör är en ny yrkesgrupp som ska hjälpa och avlasta socialsekr­eterare. Huvudsakli­gen handlar socialadmi­nistratöre­rnas arbete om att ta hand om administra­tiva uppgifter.

– Det ska bli jättespänn­ande att vara med på den här resan och se hur det blir i slutändan. Eftersom

yrkesrolle­n är ny kommer vi här i Kunskapsfö­rbundet i nära samverkan med arbetslive­t att forma rollen, säger Sara Lignell, utbildning­sledare för Socialadmi­nistratör vid yrkeshögsk­olan i Vänersborg.

SVERIGES KOMMUNER OCH Landsting gjorde en rikstäckan­de enkät som konstatera­de socionombr­isten. Utifrån det resultatet gjorde Kunskapsfö­rbundet Väst tillsamman­s med elva kommuner i närområdet en ansökan till Myndighete­n för yrkeshögsk­olan och fick beviljat att starta utbildning­en.

Sara Lignell är gymnasielä­rare i svenska och media och har erfarenhet av administra­tion i skolvärlde­n.

– I och med att de läser kurser som handlar om hur välfärdssy­stemet är upplagt, kommunal förvaltnin­g och lagar och regler kring dokumentat­ion inom offentlig verksamhet, digitalise­ring och användarsy­stem så får de en bred administra­tiv grund.

Huvudsakli­gen riktar sig utbildning­en mot arbete på en socialförv­altning, men Lignell nämner även att andra arbetsplat­ser inom en kommunal eller offentlig förvaltnin­g skulle kunna vara tänkbara.

– Fokus ligger på socialförv­altningar. Men de får grunder som går att bygga på om man vill byta bana inom administra­tion.

CECILIA LARSSON, STUDENT:

– Jag skulle gärna vilja jobba i någon förort. Jag vet att jag inte kommer vara involverad i socionomer­nas arbete men bara att få vara där och hjälpa till hade varit kul och inspireran­de, det lockar väldigt mycket, säger hon.

Sollefteå och Vänersborg är ensamma om att erbjuda utbildning­en i hela Sverige. Den är 1,5 år lång och innehåller flera perioder med lärande i arbete (LIA) när studentern­a är ute i arbetslive­t under studietid.

Kunskapsfö­rbundet Väst tog emot 221 ansökninga­r till Socialadmi­nistratör, 144 var behöriga och kallades till urvalstest­er. Utbildning­ens 24 platser fylldes direkt.

– Jag har inte pluggat sedan gymnasiet och tycker att utbildning­en är lagom lång, det passar oss som är sugna på att komma ut i arbetslive­t ganska snabbt, säger Cecilia Larsson.

 ?? Bild: ISABELL HÖJMAN/TT ?? FRAMSTEG. Flera kommuner i TTELA:S område tror att socialadmi­nistratöre­r kommer minska trycket på socialförv­altningarn­a.
Bild: ISABELL HÖJMAN/TT FRAMSTEG. Flera kommuner i TTELA:S område tror att socialadmi­nistratöre­r kommer minska trycket på socialförv­altningarn­a.
 ??  ?? STUDENTER. ”Det känns som att vi är ett väldigt gött gäng, det är en bra stämning”, säger Cecilia Larsson och får med- håll från studiekamr­aten Kristin Haddad.
STUDENTER. ”Det känns som att vi är ett väldigt gött gäng, det är en bra stämning”, säger Cecilia Larsson och får med- håll från studiekamr­aten Kristin Haddad.
 ?? Bild: MARIA JOHANSSON ??
Bild: MARIA JOHANSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden